Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu funderar Ola Tollin: Kan svenska kyrkor bli vandrarhem om besökarna blir färre?

/
  • Ola Tollin tror det finns en framtid för svenska kyrkor – om man bara kan hitta fler sätt att använda dem.
  • Harmångers kyrka är inne i en utvecklingsfas, där utrymmen i kyrkan ska anpassas för bredare användningsområden.

I Sverige finns cirka 3500 kyrkor. Många av den används bara någon gång i månaden – vissa är över huvud taget inte i bruk utan har tömts på inventarier och därefter dras underhållet ner på ett minimum. Frågan är: vad ska man ha alla kyrkor till?

Annons

För en tid sedan inledde Hälsinglands museum tillsammans med Riksutställningar en studie där syftet är att långsiktigt hitta självbärande verksamheter som kan finansiera kyrkobyggnader i Sverige som har få besökare.

Nordanstigs kommun inbjöds att delta och nyligen har Ola Tollin, tjänsteförrättande stadsarkitekt, varit i England för att se hur de hanterat frågan med kyrkor som inte längre används för gudstjänständamål.

På sistone har Ola Tollin även varit involverad i arbetet med Nordanstigs nya översiktsplan.

– Jag var med som en slags observatör, även Bente Sandström åkte från Nordanstigs kommun, och vi fick veta mer om CCT – Churces Conservation Trust – en organisation som funnits sedan 1969. De har en särskild fond som kan användas för att restaurera kyrkobyggnader.

– I England ägs kyrkorna av bygden, de har ofta ett helt annat kulturvärde än här, det kan röra sig om gamla stenkyrkor från 12-13-1400-tal. Men till skillnad från i Sverige finns mer sällan va-nät indraget, vilket är en fördel. Där är det bara stenväggar som behöver tak. England har cirka 16 300 kyrkor, av dessa har CCT "adopterat" 349 stycken, berättar Ola Tollin, som fick komma med input och bidra i diskussioner med sina tankar om vad man kan och inte skulle kunna göra i Sverige.

– För många är kyrkan en stark symbol som betyder väldigt mycket. Människor har olika uppfattningar om kyrkorna, men 95 procent av dem som har åsikter om hur kyrkan ska användas går aldrig dit.

Han vill se nya sätt att tänka kring kyrkobyggnaderna:

– Sekulariseringen ökar och allt färre tillhör och betalar avgift till Svenska kyrkan. Våra kyrkor kommer att bli i allt sämre skick då man får mindre och mindre pengar av staten och måste hitta inkomster så att kyrkobyggnader inte förfaller. För kyrkor som inte genererar besök och inkomster får man analysera vad som kan ge inkomster, om man inte ska utarma hela kyrkans ekonomi. Och kyrkor som drar in medel får stödja andra. Allt går ut på att kyrkor ska bli självförsörjande.

Vissa församlingar har redan börjat se om sina kyrkohus. Ett exempel är Harmånger, där kyrkolokalen ska verksamhetsutvecklas och användas för flera olika ändamål.

– Harmångers kyrka är pilotprojekt för hela Sverige. Givetvis ska inte sådant som går emot kyrkans värderingar komma in. Men så länge det är glädje inblandad i det som görs är man inne på det spår kyrkan är ämnad för.

Läs mer om ombyggnaden av Harmångers kyrka .

I England har kyrkor blivit vandrarhem, och ingår i "churchhiking". Man kan åka mellan olika kyrkor och övernatta. Något sådant tror Ola Tollin kan vara svårt i Sverige, men han är övertygad om att det kan finnas olika koncept:

– När man kan hitta verksamheter är det jätteintressant att låta dem ta över lokalerna, som man gjort i England. Det kan handla om att arrangera fler konserter i kyrkor, eller använda dem som utställningslokaler med mera. För: antingen är det verksamhetsutveckling, eller så går ett antal kyrkor i graven.

Läs även om Åke Berglund, tidigare kyrkoherde i Harmånger .

Mer läsning