Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar skolan – men fortfarande saknas behöriga lärare

/
  • Skolchef Eva Fors har ännu inte folk på alla lärartjänster inför skolstarten.

Det behövs fler behöriga lärare i både Hudiksvall och Nordanstig.

Annons

I Hudiksvalls kommun saknas det behöriga lärare. Obehöriga vikarier har fått tas in på tidsbegränsade kontrakt. Tidningen har sökt Elisabeth Bäckström, verksamhetschef på Hudiksvalls kommuns grundskoleenhet, utan att lyckas nå henne. Men i en intervju med Dagens Nyheter säger hon att de tvingas ta in obehöriga lärare när terminen börjar.

– Rekryteringen pågår in i det sista men vi kommer inte klara det. I stället måste vi ta in flera obehöriga vikarier med tidsbegränsade kontrakt. De obehöriga lärarna kan naturligtvis vara duktiga men de korta kontrakten kan leda till bristande kontinuitet för eleverna som tvingas byta lärare ofta.

Även inför föregående läsår var läget kärvt i Hudiksvall.

Hudiksvalls kommun erbjuder flyttbidrag på 10 000 kronor till lärare som kommer till kommunen och jobbar minst ett år.

– Det har väl fått en liten effekt men det räcker inte, säger Elisabeth Bäckström till Dagens Nyheter.

Inför terminsstarten ger rörligheten i lärarkåren ett positivt utgångsläge för Nordanstigs kommun:

– Glädjande för oss är att några lärare som jobbat här, och slutat, nu kommit tillbaka. Bland annat har en lärare återkommit från Hälsinglands Utbildningsförbund, säger skolchef Eva Fors, som också konstaterar att behörighetsfrågan lösts tillfredsställande på skolorna:

– Vad jag vet nu kommer det att finnas lärare som saknar behörighet, eller inte är fullt behöriga i ämnet man ska undervisa i. Men på samtliga skolor finns behörighet i alla ämnen, eftersom man gjort om i arbetslagen. Då kan en legitimerad lärare undervisa i ett ämne som läraren inte har behörighet i, eftersom behörigheten finns i arbetslaget.

Har ni lärare till alla tjänster?

– Nej, det fattas en lågstadielärare i Gnarp, och vi fortsätter annonsera. Annars gick rekryteringen i våras hyfsat.

Läs mer om hur lärarläget såg ut i Gnarp förra året .

Är några lärare särskilt svåra att rekrytera?

– Exempelvis slöjdlärare, vi saknar legitimerad och behörig slöjdlärare i Bergsjö och för närvarande har vi någon som haft lokal behörighet samt någon som jobbat många år. Vi annonserar ut tjänsterna, men har inga behöriga sökande. Får vi det får de här personerna andra arbetsuppgifter, eftersom de är anställda av Nordanstigs kommun.

Vad har lärarna för snittlön respektive ingångslön?

– Angående snittlön kan jag inte svara, men den ökar, inte minst på grund av att tio förstelärare har ett lönepåslag med 5 000 kronor i månaden. I fjol var ingångslönen för nyutexaminerade 25 500, men de flesta vi anställt är erfarna lärare som jobbat i andra kommuner, då ligger ingångslönerna högre. Vi får se var det landar när årets förhandlingar blir klara.

Mer läsning

Annons