Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstigs flyktingverksamhet ska utvärderas

/
  • Marianne Unborg, ekonom, Ronny Spångberg, verksamhetschef, Margit Lönnberg, arbetsmarknadssekreterare och Bente Sandström, verksamhetschef, ska nu utvärdera flyktingmottagandet i kommunen.

På fyra år har Nordanstig tagit emot 161 flyktingar. Verksamheten har inte inneburit extrakostnader, men hur bra fungerar den egentligen?

Annons

Kommunens flyktingmottagande ska utvärderas. Ronny Spångberg, verksamhetschef stöd och lärande, ska se över flyktingmottagandet: från 1990-talets flyktingar från ex-Jugoslavien, till nuvarande avtal med länsstyrelsen om 25 - 35 flyktingar/år, inklusive 10 ensamkommande.

– Utvärderingen ska vara klar i höst, och blir ett bra verktyg för oss, att se hur vi jobbar och vad vi kan förändra, säger Ronny Spångberg.

– Vi får tänka till ordentligt, intervjua de flyktingar som bor här om allt, och hitta relevanta frågeställningar, säger enhetschefen för arbetsmarknad och integration, Bente Sandström.

Hon tycker kommunen har bra överblick, inte minst vad gäller kostnader. En av förklaringarna är att Nordanstig ligger på framkant här.

– Vår arbetsmarknadssekreterare Margit Lönnberg jobbar med återsök. Det vill säga, vi söker omgående pengar från staten när det gäller kostnader utöver schablon- och grundbeloppen vi får, exempelvis för asylsökande barns skolgång samt kostnader runt de ensamkommande. Vi är en av få kommuner som har den här tjänsten.

Nordanstigs kommun fick i fjol sammanlagt 11,9 miljoner från staten, för att täcka kostnaderna för flyktingmottagande, samt de extra kostnader det för med sig för kommunen att även asylsökande bor här.

Mer läsning

Annons