Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstigs byar skissar framtiden

/
 • Förbrödring föreningar och byar emellen. Ledordet på framtidsdagen. Göran Olsson, Harmångers Framtid och Lasse Gradin Bergsjö IF har mycket att resonera om.
 • Klockan är strax efter tio lördag förmiddag 6 februari. Alla deltagare har ännu inte hunnit inta sina platser i biosalongen.
 • Lisa B Östman från Grängsjö. Tillhör den aktiva generationens företagare i Nordanstig. Lägger mycket tid på gemensamma företagsfrågor, styrelseledamot i Nordanstigs utveckling och aktiv i visionsarbetet.
 • En samspelt duo, Kent Falkenström t.v och Christer Sundgren, som när många planer på ett pånyttfött och attraktivt Stocka.
 • Hudikbandet Gula Hjälmarna satte en musikalisk touche på framtidsdagen.
 • Arrangörsstaben gör en sista genomgång före startskottet. Fr.v Yvonne Berglund, Barbro Björklund, Hasse Persson, Anders Nordén och Stig Eng.
 • Han halkade in på visionen 2020 genom det kreativa racet i höstas. Nu är Pelle Olsson en av de mest engagerade medborgarna.
 • Karl Åkerblom var på ett sprudlande humör. Hans vision om en anläggning på Svartberget är snart realiserad. Hustrun Eva Åkerblom var i sällskap.
 • Ensamföretagaren Birger Andersson från Bergsjö hade lämnat massagebänken för att lyssna av framtidsvisionerna.
 • Sonia Sydh är en av de tongivande bakom segerfilmen om Hassela inför 2020.
 • Så många ungdomar gick inte att hitta i salongen. Men Johan Rissanen, 26 år, och Johan Forslin, båda Harmånger, avsatte dagen.
 • Byskildrare i rörliga bilder och därmed nominerade kandidater väntar på att kuvertet med segraren bryts. Fr.v Elsie Bäcklund Sandberg, Sågtäkten. Lena Snell, Jättendal, Sonia Sydh, Hassela, Annelie Åkerlund, Strömsbruk, Mikael Högdahl, Hassela, Roger Wester, Harmånger, Helene Aastrup-Samuels, Stocka och skymd Eva Månsson, Strömsbruk.,

Vision 2020 knöt ihop idésäcken.
Finalen genomfördes som en framtidsdag på Bergsjögården.
Mycket snack, men ännu mer verkstad. De omöjliga och galnaste uppslagen var bortsorterade. Kvar stod de realistiska och lokalt väl förankrade.

Annons

Dagens värd Stig Eng har sagt det förut, men ansåg att det tålde en upprepning:

– Det finns en sådan kraft och kreativitet i alla delar av vår kommun. Och en vilja att utveckla och förbättra. Jag är imponerad av initiativförmågan och alla de genomtänkta projekt som presenteras.

115 personer hade forcerat snövallarna den första februarilördagen och letat sig in på en uppdukad Bergsjögård. De undfägnades i nämnd ordning med förmiddagsfika, fruktbord och italiensk buffé.

Trivselfaktorn var stabilt hög och ingen verkade ledsen över den inhiberade kryssningen på Ålands hav.

– Nu kör vi, manade konferencieren Hasse Persson och gav varje by åtta minuter att presentera nuläge och vad som är på gång med år 2020 som bortre gräns.

Och så var det dags att avgöra bästa byafilmen. En DVD på högst fem minuter där byns utvecklingspotential och turistiska dragkraft utgör röda tråden. .

– Seriöst och kvalificerat arbete bakom samtliga åtta inlämnade bidrag, säger juryordföranden Håkan Larsson. Han och jurymedlemmarna Lisa B Östman, Kerstin Oremark och Kristina Källström Gernes bedömde till slut Föreningens Hasselagårdens bidrag som strået vassare än konkurrenternas.

Mer läsning

Annons