Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstig tänker strida för deltidskåren

Efter ett möte på fredagen är det bestämt att politikerna i Nordanstig kräver att det ska finnas möjlighet att rökdyka för deltidskåren i Hassela.
– Nu får vi ha en diskussion om hur det ska finansieras, säger Monica Olsson (S), kommunalråd.

Annons

På fredagen träffades båda kommunalråden och Nordanstigs ledamöter i miljö- och räddningsnämnden för att diskutera neddragningen av Hasselas deltidskår. De är alla överens om att det krävs en förman och fyra brandmän på varje skift så att räddningskåren har möjlighet att rökdyka utan att invänta förstärkning. I dagsläget finns det inga förmän, alla förmän valde att gå tillbaka som brandmän när neddragningen trädde i kraft i måndags. Det innebär att deltidskåren i Hassela måste invänta att ett befäl kommer från exempelvis Jättendals deltidskår innan de får ingripa på en olycksplats.

– Det är väldigt olyckligt att det har blivit på det här viset. Situationen är akut och den måste lösas snarast, säger Monica Olsson.

På tisdag kommer den gemensamma styrgruppen för Hudiksvalls och Nordanstigs miljö- och räddningsnämnd ha ett möte och diskutera Hasselas deltidskår.

– Vårt krav där är att ta tillbaka bemanningen i Hassela som den var innan neddragningen. Och vi vill diskutera hur det ska finansieras. Rent akut måste vi lösa det så att det finns arbetsledare på plats. Men vi vill sen se en långsiktig lösning för hela mandatperioden, säger Monica Olsson.

Företagare i Nordanstig har tidigare lämnat in en skrivelse med kravet att få tillbaka en räddningstjänst som har laglig rätt att rökdyka. Och i veckan lämnades det in namnunderskrifter från ungefär 700 Hasselabor med samma krav till kommunledningen.

– Budskapet från Nordanstig till styrgruppsmötet är att vi ska ha tillbaka den gamla bemanningen i Hassela, säger Monica Olsson.

Mer läsning

Annons