Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstig skärper skolskjutsregler

/

Grundskolelever som studerar på skolor utanför kommunen får inte längre fri skolskjuts.
Nordanstigs kommun väljer från höstterminen 2012/2011 att strikt tillämpa skollagens bestämmelser om skyldigheten att anordna skolskjuts.
Nordanstigselever på Glada Hudikskolan får därför betala sina skolbusskort. Chefen Anita Westerberg protesterar i öppet brev till politikerna.

Annons

På måndag klubbar kommunfullmäktige de riktlinjer för skolskjuts som ska gälla från halvårsskiftet. Den skarpaste nyordningen är att kommunen inte fortsätter sin tidigare liberala tolkning av grundregeln att skolskjuts inte beviljas om eleven väljer att gå i en annan skola än den som kommunen placerat eleven i.

Om föräldrarna placerat sina barn i en skola som ligger utanför upptagningsområdet för den adress där eleven är bosatt och folkbokförd, kan de alltså inte längre räkna med att busskorten subventioneras. Under föregående läsår var Nordanstigs kommun generös på denna punk. Ryktet om förändring har därför spridit förvåning och oro bland berörda föräldrar.

Anita Westerberg, chef för Glada Hudikskolan, förmedlar i sin skrivelse vilken oro som Nordanstigs kommuns skärpta tolkning spridit bland föräldrarna. Minst 45 elever från Nordanstig som pluggar på friskolan i Hudiksvall tilldelas inte längre något busskort.

Hon argumenterar att Nordanstigs kommun är fel ute. Hänvisar till praxis från en rad rättsfall.

– Vi har föreslagit Nordanstigs skolförvaltning att administrera busskorten för elever som skulle beviljats sådana om de gått i den kommunala skolan.

Mer läsning

Annons