Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstig ska debattera nya regionindelningen: "Gränskommuner kan ansöka om att få vara med i en annan region"

/
  • Efter sommarlovet kommer KF-ledamöterna att få debattera nya regionindelningen i landet.

Vid sista sammanträdet i fjol, undrade Jan-Ola Hall, (SD), över hur Nordanstigs kommun kommer att förhålla till nya regionindelningen. Han vill se en debatt i fullmäktige, och nu ser det av allt att döma ut som att han kan bli bönhörd.

Annons

Redan i fjol diskuterade lokalpolitikerna i Nordanstig regionindelning , och även detta år har ämnet varit uppe vid ett par tillfällen, och i september ska debatt i frågan hållas i kommunfullmäktige.

Diskussionen tog extra fart sedan Gävlepolitiker sagt att de inte var intresserade av att vara med i samma region som hälsingarna .

Men nu har svallvågorna lagt sig litet, och förhoppningen är att få en givande debatt efter sommarlovet.

– Det kommer ett delbetänkande den sista juni, som går ut på remiss. Kommunerna har fram till oktober att svara, säger kommunstyrelsens, KS, ordförande Monica Olsson, (S), som tillsammans med vice KS-ordförande Stig Eng, (C), tror det finns en del att diskutera.

– Små kommuner har inte resurser att analysera allt material, utan det kommer att komma ett färdigt förslag som vi ska ta ställning till. Själva riksdagsbeslutet fattas våren 2017, säger Stig Eng, som gärna velat ha mer tid.

– Det är mycket litet tid. Men vi kommer att ha den här debatten, där en fråga blir de statliga myndigheterna, vilken indelning de ska ha.

Har Nordanstig någon möjlighet att välja vilken region kommunen ska tillhöra, Norr eller Mitt?

– Inte nu. I juni 2019 ska tre regioner, Norr, Mitt och Värmland/Västra Götaland, vara klara. Först när man fattat beslutet om regionbildningen är det möjligt för kommuner som gränskommuner, som Nordanstig, att få ansöka om att vara med i annan region, säger Stig Eng och Monica Olsson.

Så ni ska inte diskutera den frågan i september?

– Vi drar nog inte in den frågan i den här processen.

Mer läsning

Annons