Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstig satsar lite på läromedel

Allt mindre pengar läggs på läromedel i Sveriges grundskolor. En av de kommuner som satsar minst är Nordanstig.

Annons

Förra året gick 1 700 kronor per elev till Nordanstigs läromedel – drygt 3 000 kronor mindre än i Hudiksvall.

Under de senaste tio åren har anslagen för läromedel minskat med 20 procent i Sverige. Det innebär en nedgång med 100 miljoner kronor. Statistik från SCB visar att skillnaderna är mycket stora mellan kommunerna. Bäst bland Hälsinglandskommunerna är Söderhamn, som avsatte 5 688 kronor per elev under 2011 till läromedel, utrustning och skolbibliotek. Motsvarande siffra för Nordanstigs kommun var 1 706 kronor – en av de lägsta satsningarna i landet.

- Vi måste alltid titta på vad vi har för pengar. Varje ämne har ett konto som man måste hushålla med. Men i dag finns det ju väldigt mycket kunskap att hämta på nätet, säger Eva Klang, rektor på högstadiet i Bergsjö.

Enligt Anna Johansson Harrie, läromedelsforskare vid Linköpings universitet, är kostnaden den enskilt största faktorn när lärare väljer läromedel.

- Om en lärobok är väldigt billig eller nästan inte kostar något alls kan lärarna välja själva. Är de dyrare måste beslutet fattas av någon chef. Som lärare måste man kunna välja det verktyg som man vet fungerar bäst för eleverna, säger hon.

Hon tror också att skolornas minskade resurser på sikt kan försämra elevernas läsförståelse.

- En del i läsförståelsen är att träna på att läsa långa sammanhängande böcker. Om bokanvändningen i skolan minskar, och man läser mer korta texter på nätet, så kan det försämra läsförståelsen. Jag säger inte att boken är det enda läromedlet, men den möjligheten måste finnas för lärarna, säger Anna Johansson Harrie.

I Hudiksvalls kommun syns en uppåtgående trend under de senaste tio åren, trots den stora nationella minskningen under samma period. I början av 2000-talet gick 1 800 kronor per elev till grundskolans läromedel. Sedan dess har satsningen stadigt blivit större år för år, bortsett från små nedgångar under 2008 och 2011. På tio år har summan ökat med nästan 3 000 kronor per elev och år. Grundskolechefen Elisabeth Bäckström tror att ökningen beror på kommunens växande satsning på digitala läromedel.

- Vi har medvetet satsat på att utrusta våra skolor med digitala läromedel. Rätt läromedel i kombination med rätt undervisning ger resultat. Vi har också sett att resultaten förbättras, det är otroligt glädjande, säger hon.

Även i Nordanstig satsas det på digitalt lärande. Den satsning som gjorts för att utrusta Nordanstigs elever med egna datorer är dock en investering som inte syns i statistiken från SCB.

Mer läsning

Annons