Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstig sämst på kultur

/
  • – 2011 kommer vi att sänka budgeten på många områden, men inte inom kulturen, säger förvaltningschef Mats Collin

Nordanstig satsade minst pengar på kulturen 2009 jämfört med andra kommuner i Sverige. Det visar en undersökning gjord av Sveriges Kommuner och Landstings databas Webor, sammanställd av Sydsvenskan.

Annons

$1

Nordanstigs kommun satsade 412 kronor per kommuninnevånare på kultur förra året. Snittet i landet låg på 922 kronor där Helsingborg toppade med 1 912 kronor, hela 1 500 kronor mer per kommuninnevånare jämfört med Nordanstig.

– Det beror på olika saker som vilka konton vi lägger kulturen under. Under kontot för skolan finns flera kulturaktiviteter tillexempel. Men visst, det finns en politisk ambition att öka kulturlivet i Nordanstig, säger förvaltningschef Mats Collin, som svar på frågan varför det satsas så lite pengar på kulturen i kommunen.

Han säger samtidigt att det finns mycket kultur i Nordanstig kommun inom olika typer av föreningar, men som inte bedrivs i kommunal regi.

– Kulturbehovet måste varje år vägas mot andra behov som finns inom bland annat skola och äldreomsorg. Och det här året som varit har vi inte riktigt orkat med, även om vi har ökat lite så ligger vi fortfarande på låg nivå. Just nu sitter alla verksamheter och tittar på budgeten. Och när vi lägger budgeten för 2011 kommer vi att sänka den på många andra områden men inte inom kulturen eftersom den är så låg redan, säger han.

Mer läsning

Annons