Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstig positiva till valfrihet

/
  • Förre kommunalrådet i Ovanåker, Björn Mårtensson har gjort en utredning om LOV.

Söderhamn och Nordanstig ligger i framkanten att införa LOV (Lagen om valfrihetssystem). I maj ska LOV gälla för hela Nordanstigs kommun och hemtjänsten i Nordanstig. Söderhamn börjar också med valfrihet i hemtjänsten.

Annons

Förre kommunalrådet i Ovanåker Björn Mårtensson, har startat eget konsultföretag i eget namn. Han har anlitats av Svenskt Näringsliv i Gävleborg och Dalarna för att undersöka intresset för LOV i utvalda kommuner i respektive län. I Hälsingland har Nordanstig, Hudiksvall och Söderhamn deltagit.

Björn Mårtenssons undersökning presenterades i Gävle på måndagen. Lars Beckman från Svenskt Näringsliv och Henrik Kjellberg från Socialdepartementet deltog också i presentationen.

– Vi vill ge äldre mer valfrihet inom äldreomsorgen och välkomna nytänkande i äldreomsorgen, säger Henrik Kjellberg, sakkunnig i Socialdepartementet, som skrivit fram lagen. De äldre ska kunna välja vård efter kvalitet inte efter pris.

Nordanstigs kommun inför LOV inom hemtjänsten men vill på sikt införa det i hela kommunen.

– Om LOV inom hemtjänsten fungerar bra så blir det en fortsättning inom de särskilda boendena, säger Nordanstigs kommunalråd Stig Eng (C).

Hudiksvalls kommun har varken sagt ja eller nej. Tjänstemännen är positiva till LOV, men kommunalrådet Sven-Åke Thoresen (S) är tveksam:

 

Mer läsning

Annons