Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstig länsbäst på företagande

/
  • Näringslivskontoret ska finnas för företagarna i Nordanstig, inte tvärt om, anser David Lindqvist.

Företagandet i Nordanstig fortsätter att uppmärksammas och hyllas, nu har kommunen blivit länsbäst i en årlig utvärdering.

Annons

Länets bästa tillväxt vad gäller företagande finns i Nordanstig. I alla fall enligt kreditupplysningsföretaget Syna, som granskat Sveriges samtliga aktiebolags bokslut och delar ut ett pris till en kommun i varje län för bästa tillväxt. Den kommun i Gävleborg där störst andel företag nyanställer, ökar omsättningen och går med vinst är i år Nordanstig. Näst bäst är fjolårsvinnaren Ljusdal och Hudiksvall hamnar på fjärde plats. Sist i länet ligger i år Hofors.

Nylingen rankade Företagarna Nordanstig som nummer ett i länet, och som nummer 87 bland landets kommuner. Kommunens näringslivsansvarige, David Lindqvist, tror att bredden – med större industriaktörer och många duktiga småföretagare, stor kreativitet bland företag och god samverkan – är viktiga faktorer:

– Att vi får ännu ett pris är en indikation på att det är mycket som är bra här, och jag vill gärna fortsätta den väg jag tror på, där näringslivskontoret kan öka samarbetet med socialtjänst och integrationsenheten.

Vad kan bli bättre?

– Vi måste komma ihåg att näringslivsenheten är till för företagarna i kommunen och inte tvärt om. Enligt Syna har Nordanstigsföretagen låg kreditvärdighet, det vill säga det är svårt för vissa företag att få banklån. Det behöver vi jobba för att förbättra, eftersom företagen annars får svårt att investera.

Synas pris Bästa Tillväxt delas i år ut för nionde gången. Företagets informationsansvarige, Harald Stierna, anser att företagandet är en viktig värdemätare på kommuners utveckling, eftersom priset fokuserar på hela näringslivet och inte enstaka bolag:

– Bred tillväxt skapar stabila regioner. Därför tycker vi att det är viktigt att uppmärksamma kommuner där många av företagen går bra.

Läs även David Lindqvists tankar kring ett förbättrat företagsklimat i Nordanstig.

Mer läsning

Annons