Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstig klättrar mest i länet

/
  • Lotta Petterson, regionchef på Svenskt Näringsliv, hoppas att andra kommuner i länet ska lära av Nordanstig.

Nordanstigs kommun är den kommun i Gävleborg som förbättrat sin placering bäst i Svenskt Näringsliv enkätundersökning.
– Vi är väldigt glada, men vi är inte nöjda än, säger Anders Nordén, näringslivschef.

Annons

I den årliga enkätundersökningen som ska ge en bild över företagsklimatet i Sveriges kommuner har Nordanstig klättrat 32 platser på rankinglistan. I år placerar sig kommunen på plats 214 av landets 290 kommuner. Placeringsfärbättringen är den största av länets kommuner.

– Många kommuner har hört av sig till mig och frågat hur Nordanstig har arbetat, säger Lotta Petterson, regionchef på Svenskt Näringsliv som presenterade Nordanstigs resultat i Bergsjö på tisdagen.

Kommunalråden i Nordanstig lyfter fram olika utvecklingsprojekt som i sin tur har gett positiva ringar på vattnet som en orsak till resultatet. Och arbetet med Vision 2020 är enligt dem en annan bidragande faktor.

– Visionsträffarna och projekten genom Vision 2020 har samlat många företagare och jag tror att det har påverkat resultatet, säger Stig Eng (C), kommunalråd.

– Det har även varit ungdomar med i den processen och det tror jag är väldigt viktigt, det ser vi även i resultatet från LUPP-undersökningen, säger Monica Olsson (S), kommunalråd.

De olika delarna i enkätundersökningen viktas och tyngst väger frågan om hur företagarna upplever företagsklimatet i kommunen. Även på den frågan har Nordanstig klättrat i rankingen och placerar sig på plats 198. Störst placeringsförbättring gör kommunen på frågan om det finns bra tillgång på arbetskraft med relevant kompetens. På den frågan har kommunen förbättrat sig 137 placeringar och ligger i år på plats 124. Målet för kommunen är att hamna bland de 100 bästa kommunerna, med det finns fortfarande mycket kvar att jobba med.

– Vi behöver få kontinuitet på våra företagarträffar och vi behöver bli bättre på att följa upp, säger Stig Eng (C).

Mer läsning

Annons