Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstig går back med 2 miljoner

/

Delårsbokslutet för Nordanstigs kommun är till stor del en dyster läsning. Och det ledde till en lång diskussion på måndagens fullmäktigemöte. Enligt politikerna väntar ett ännu tuffare arbete för nästa år.

Annons

Prognosen för 2010 årsbudget visar på ett underskott på 2,2 miljoner kronor för samtliga verksamheter i kommunen.

– Blir den här prognosen verklighet så måste det återföras de kommande tre åren, och hur ni tänker göra det måste framgå i årsredovisningen för 2010, sa Margareta Tamm Persson, ekonomichef, när hon föredrog delårsbokslutet på måndagens fullmäktigemöte.

Omsorgs- och lärandenämnden dras med ett underskott på nästan 13 miljoner kronor i dagsläget. Utbildnings och kulturnämnden ska lyckas vända sitt underskott på 1,5 miljoner kronor till positivt innan årsskiftet.

– Resultatet för kommunen är satt till drygt 4,1 miljoner kronor för 2010, det kommer vi inte att hålla, poängterade Margareta Tamm Persson i sin redovisning.

– Siffrorna som visas nu är så klart oroande. Det är väldigt tuffa tider för kommunen just nu, men jag är optimistisk. Jag hoppas det växer bättre än vad prognosmakarna tror, för det behöver vi nu, säger Stig Eng (C).

– När det gäller OL-nämndens resultat så kommer vi inte lyckas vända det till ett positivt resultat, säger Sven-Åke Eriksson (C), ordförande i omsorgs- och lärandenämnden.

– Det är ett stort problem att vi inte har haft en analytisk förmåga att tackla de här problemen i OL-nämnden. Vi måste gå tillbaka till ett socialdemokratiskt handlingssätt för att hjälpa de utslagna att komma in i samhället, säger Ulf Lövgren (S).

Politikerna är eniga om att det kommer att komma tuffa ekonomiska år framöver för kommunen.

– Nu tampas vi med budgeten för 2011. Vi ska spara in 13 miljoner kronor, hur vi ska hantera det här 2011 tror jag blir ett skräckscenario, säger Sven-Åke Eriksson.

Delårsbokslutet godkändes i fullmäktige.

Mer läsning

Annons