Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstig fick 3,5 miljoner för att privatisera

/
  • Förvaltningschef Mats Collin tänker inte fylla några svarta hål i driftsbudgeten. Miljonerna öronmärks för att förbättra och utveckla omsorgen i Nordanstig.
  • Mats Collin hinner att vara med och dra igång projektet innan han längre fram i höst lämnar jobbet i Bergsjö. Han går över till Gävle kommun, alltså projektägaren.

Fyra förenade Gävleborgskommuner kammar hem en rejäl gemensam dusör från Bryssel på totalt 8,7 miljoner kronor.
40 procent av potten placeras på Nordanstigs kommuns projektkonto.
Tre och en halv friska miljoner till att utveckla nya former för behandling och stöd i handikapp - och äldreomsorgen samt socialvården.

Annons

Att Nordanstigs kommun får mest utdelning hänger samman med att man tidigare gått in med den i särklass bredaste satsningen från början. 3,5 miljoner finansieras av egna medel och lika mycket täcks därför in via EU - stödet.

– Vi får alltså pengarna tillbaka, förklarar förvaltningschef Mats Collin.

Gävle, Hudiksvall, Nordanstig och Ljusdal, deltog i den gemensamma ansökan som nu gett utdelning ur strukturfonden för Norra Mellansverige och godkänts av Tillväxtverket. Gävle kommun står som projektägare, det vill säga samordnar och leder.

Det överordnade mål som genomsyrar hela projektet är att stimulera entreprenörskap bland de verksamma i offentlig sektor men också genom att släppa in aktörer från det privata näringslivet. Allt under rubriken " Alternativa driftsformer i Gävleborg".

– Tilldelade pengar ger möjlighet att inrätta en och en halv tjänst som projektledare under tre år framåt. Dessa krävs för att få ordentlig skjuts framåt i processen, säger Mats Collin.

Projektet ska leda till nya grepp och sätt att tackla arbetet betonar Mats Collin. Ett exempel är hitta fram till bättre utvecklad metoder att jobba med dementa.

Mer läsning

Annons