Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödvändigt med fyrfältsväg på E4

Nordanstigs kommun har i ett första svar till region Gävleborg, rörande Trafikverkets kapacitetsutredning, påpekat vikten av fyrfältsväg på E4.

Annons

Ett mer utförligt remissvar ska skrivas, men redan nu lyfter kommunchef Tommy Staaf och kommunalrådet Stig Eng (C), vissa frågor rörande Ostkustbanan och nya sträckningen på E4, Kongsberget - Gnarp, med byggstart 2016.

De accepterar inte förlängda restider, ständiga förseningar och sämre tågstandard, och säger sig med stor oro noterat att persontrafiken kan komma att flyttas från tåg till buss om inte Ostkustbanan byggs ut.

Nordanstigs kommun har svårt att acceptera Trafikverkets inställning inför ombyggnaden av E4, påpekar de och undrar: "varför inte en sambyggnad mellan järnväg och väg E 4 genom Nordanstig aktualiseras och prioriteras"?

Att lastbilsflödena på E4 mellan Umeå - Sundsvall - Gävle kommer att öka med ca 70 procent och ge trängsel bland annat i Sundsvall, anser de talar mot trefältsväg. I stället ska den 2,2 mil långa vägsträckan, åtminstone där nybyggnad ska ske, vara fyrfältsväg, utifrån både arbetsmarknads- och trafiksäkerhetsaspekter.

"Medel måste därför avsättas för projektering av fyrfältsväg av E4 delen Kongsberget - Gnarp" fastslår kommunchef och kommunalråd.

Mer läsning

Annons