Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedräkning för en tjugoårsfirande teater

/

Just nu råder full aktivitet i det gamla hamnmagasinet i Mellanfjärden. Sommarteatern firar 20 år i år och en laddad ensemble lovar att detta ska firas med en spännande – och lite läskig – skrattfest, som passar gammal som ung.

Annons

Solen skiner ute på torget i Mellanfjärden och turisterna vandrar mellan glassbutiken, fiskaffären och konstutställningen. Men inne i den mörka teatersalongen pågår en intensiv verksamhet med ett gäng som inte har ledigt i sommar.

Här övar nu den sex man och en kvinna starka ensemblen in föreställningen The Ladykilllers, som är en engelsk nyskriven pjäs baserad på en filmklassiker från 1950-talet med samma namn och då med bland annat Peter Sellers i en av rollerna. Teaterpjäsen hade dock urpremiär i London i höstas, och har nu översatts till svenska av regissören Johan Svanberg, boende i Mellanfjärden.

– Det är en omfångsrik pjäs med mycket färgstarka karaktärer, som vi tyckte passade bra till vårt 20-årsjubileum, berättar han i en paus mellan repetitionerna. Det kommer att bli många roliga svängningar och en raffinerad humor. Jag skulle vilja kalla det för en smart pjäs, som inte har särskilt mycket av dörrsmällande i sig, säger Johan och får medhåll av en av huvudrollsinnehavarna Thomas Hedengran, känd från bland annat filmen Jägarna och den gångna vinterns adventskalender.

Pjäsen handlar om en skum professor som tillsammans med sina kumpaner utger sig för att vara musiker, men som egentligen planerar ett fräckt rån. För att kunna organisera kuppen hyr brottslingarna in sig hos en vänlig gammal dam, och när hon sedan kommer på dem efter rånet börjar förvecklingarna...

Den kvinnliga huvudrollen innehas av Ing-Marie Carlsson, som bland annat tidigare varit med i filmerna Mitt liv som hund och Reine och Mimmi. Liksom de övriga skådespelarna är hon mycket glad åt att få spela teater i Mellanfjärden i sommar.

– Jag var med två somrar i Söderblomspelet i Söderhamn, och blev enormt förälskad i Hälsingland då. Och här i Mellanfjärden är det ju så fantastiskt vackert, med havet och den lilla fina byn, säger hon.

– Dessutom har man en stor fördel här, jämfört med de flesta andra sommarteatrar, att teatern är inomhus, vilket gör att vi ju inte är särskilt väderberoende.

Till pjäsen har Kristoffer Eng specialskrivit en spännande symfoniinspirerad musik. Dessutom utlovas häftiga bild- och effektprojektioner, skapade av Per Johansson, som tillsammans med en av ensemblens skådespelare, Lars Bethke, även stod bakom Azerbajdzjans schlagernummer i årets Melodifestival.

The Ladykillers

Pjäsen har premiär fredagen den 3 augusti och spelas sedan fram till och med den 26 augusti på Mellanfjärdens teater.

Mer läsning

Annons