Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsförening kritisk till vargbeslutet

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är ett underbetyg till våra politiker att de ens tar ett beslut i den här frågan, säger Sven Norman, ordförande i Naturskyddsföreningen Nordanstig.

Annons

Naturskyddsföreningen var redan i sitt yttrande till kommunen kritisk till att politikerna tänkte ta ett beslut i rovdjursfrågan.

– Det enda raka hade varit att avslagit motionen då det inte faller inom kommunens beslutande rätt, säger Sven Norman.

I sitt yttrande påpekade Naturvårdsföreningen att vargen är synnerligen starkt hotade då det förekommer mycket inavel i stammen i Sverige. Föreningen hävdar också att det fins stora skäl att anta att det förekommer tjuvjakt på varg.

– Jag ställer mig frågande hur en kommun som en offentlig organisation ska arbeta för att vi inte ska ha varg här. Det är en sak att enskilda politiker bedriver lobbyverksamhet och försöker påverka beslutsfattar att ändra lagar och så vidare. Men nu har fullmäktige tagit ett beslut att verka inom ett område de inte kan påverka, säger Sven Norman.

Det är Länsstyrelsens viltvårdsdelegationer som beslutar i rovdjursfrågor. I den senaste utredningen fastslås det även att vissa beslut ska tas efter att åsikter inhämtas av kommunen. Men kommunen har fortfarande inte beslutanderätt.

Mer läsning

Annons