Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa generation tar över

/
  • Johan Rissanen har tagit över verkstaden i Harmånger efter Hans Jervström.
  • Johan Rissanen har bytt namn på verkstaden som numera heter Harmångers bil.
  • Inom några år hoppas Johan Rissanen ha en eller flera anställda inom företaget.
  • Hans Jervström kommer fortsätta att skruva med motorer på fritiden så mycket som kroppen orkar.

I bland blir inte livet som man har tänkt sig och ens förutsättningar ändras.
– Det har känts väldigt tungt det senaste halvåret. Men nu känns det bättre, säger Hans Jervström som har överlåtit sin verkstad i Harmånger till Johan Rissanen.

Annons

Hans Jervström har drivit Harmångers bilverkstad sedan 1979. Innan dess hade han arbetat flera år på verkstaden i Harmånger. Han berättar att verkstaden alltid har funnits på samma plats på orten. Åtminstone finns det bilder på den sedan år 1932.

– Jag har aldrig velat göra något annat än det här. Det har varit min hobby och mitt arbete, säger han.

I slutet av 1980-talet började han känna sig orkeslös och förstod att något inte stod rätt till. 1992 fick han sin diagnos och läkarna konstaterade att han lider av sjukdomen MS.

– Jag hade hela tiden trott att det skulle gå över, men jag kände ju att jag orkade allt mindre, säger Hans Jervström.

Men han trotsade läkarnas rekommendationer om att sjukskriva sig och fortsatte arbeta med verkstaden till i somras. Då kände han att det inte gick längre.

I en annan del av verkstadslokalerna i Harmånger har Johan Rissanen haft sina olika projekt som han har arbetat med. En dag så fick han frågan från Hans Jervström om han ville ta över företaget.

– Det kändes som rätt läge att börja med något eget. Någon gång så måste man chansa och prova, säger Johan Rissanen.

– Det var konstigt att bara stänga verkstaden, jag har väntat flera år på att någon skulle vilja ta över. Jag tror att det här kommer bli jätte bra, säger Hans Jervström.

Johan Rissanen har tidigare arbetat i verkstadsbranschen, men då som fast anställd. Han hoppas kunna utveckla verksamheten ytterligare, nya maskiner ska beställas och i framtiden hoppas han kunna ha några anställda. Telefonen ringer flera gånger, kunder vill boka tid för service och reservdelar ska levereras.

– Det har rullat på sedan jag öppnade och framöver ser det ljust ut. Jag hoppas att det kommer fortsätta så här, säger Johan Rissanen.

Mer läsning

Annons