Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Någon lär prickas för vårdskandalen

/
  • Efterdyningarna till vårdskandalen på Hagängsgården fortsätter. På bilden Eva Gottvall Brunos, Verksamhetschef och nämndsordföranden Sven-Åke eriksson. mellan dem kommunals Barbro Östlund.

Omsorgsnämndens ordförande Sven-Åke Eriksson (C) är upprörd över händelsen på Hagängsgården i Harmånger.

Han säger att någon chefsperson kommer att utkrävas ansvar.

Minst en skarp varning är att vänta

Annons

– Det finns alltid någon som bär ansvaret. Också en lex Maria anmälan görs för se om det brustit i den medicinska vården.

Efter dottern Annbritt Blixt Olssons vittnesmål om hur hennes mor tagits om hand på Hagängsgården sommaren 2009 kräver politikerna i omsorgs - och lärandenämnden att det vänds på alla stenar.

– Att arbetskamrater kan vara inblandade får inte påverka fortsatt utredning. Här gäller sak och inte person. Vikarierande medicinskt ansvariga sjuksköterskan är neutral och hon riktar tydlig kritik i den första utredningsrapporten. Den visar hur allvarligt det är, förklarar Sven-Åke Eriksson.

Efter det som skett uppmanar Sven-Åke Eriksson kommuninvånare som har synpunkter på hur omsorgen bedrivs ska höra av sig. I foajén till varje servicehus finns en "klagomålslåda" och blanketter att fylla i. Ingen ska vara rädd för att det kommer till personalens kännedom vem som lämnar synpunkter. Rädslan att den gamla eller sjuka ska få sämre behandling efter kritik är helt obefogad betonar han.

 

Mer läsning

Annons