Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mysigt farväl till sommaren

/

När eldar, lyktor och flackande marschaller tänds längs kusten för att lysa upp mörkret, då vet man att hälsingarna firar lyskvällen. I Mellanfjärden blir kvällen ett mysigt farväl till sommaren.

Annons

Skymningen börjar långsamt lägga sig över fiskeläget och campingen i Mellanfjärden fylls av allt fler bilar med folk som kommer för att njuta av den vykortsvackra synen. Men än är det bara få ljus som är tända. Anders Nygren från Hudiksvall ställer upp några marschaller kring husvagnen. Han berättar att de är fyra familjer, de övriga har kommit från Sundsvall, Östersund och Ånge, som tillbringar helgen i Mellanfjärden. På vintern brukar de åka till fjällen tillsammans.

– Vi samlar oss inför vinterns bravader, berättar han med ett leende.

Lukas Leoson, 11 år, är yngst i sällskapet. Han kommer från Östersund och det är första gången han är i Mellanfjärden.

– Vi har kommit för att vara med på det här fina kalaset, säger han. Det verkar vara väldigt mysigt.

Under tiden har Egon Lööf och Christer Fogeby börjat tända marschallerna längs kajen. Egon Lööf är med i föreningen Hamnlyckan som arrangerar lyskvällsfirandet och redan på morgonen har han placerat ut 130 marschaller. Tändaren säger ifrån när det blåser för mycket, men det löser sig och till slut är alla marschaller tända. De tittar sig omkring.

– Det är verkligen vackert, säger Järvsöbon Christer Fogeby som för första gången firar lyskväll i Mellanfjärden.

Mer läsning

Annons