Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motståndet veknar inte i Sörfjärden

/
  • I snart två år har beslutet om tvångsanslutning tioll kommunalt vatten och avlopp skapat oro och ilska i Sörfjärden. Ingrid och Gunnar Sundin har pärmen fylld med kommunala protokoll, överklaganden och tidningsartiklar. Ingrid ingår i KEN-gruppen.
  • De bor sedan snart tjugo år i Ingrids föräldrahem. Tidigare ägde de ett grannhus. Gunnar tog över svärfar Emil Åkerlunds åkeri för drygt fyrtio år sedan. Ingrid drev livsmedelsbutiken i 17 år innan hon blev brevbärare i Gnarp.
  • Olerstäkten intill campingen har 61 tomter bebyggda. Ett tiotal är bebodda mitt i vintern. Området exploaterades i bvörjan av 1990 - talet. Va är löst genom egen föreningen för dricksvatten och avlopp.Motståndet mot gemensamt kommunalt va - område är starkt förnkrat.
  • Sven-Åke Eriksson, NVAB:s ordförande: – Koncentrationen av fastigheter i Sörfjärden kräver en gemensam va - lösning. Den behöver inte vara kommunal.  Allra helst som 100 fastigheter inte levr upp till miljökraven.
  • Karl-Erik Nordlund i Gnarp knyter ihop KEN - gruppen. En grupp fastighetsägare från Sörfjärden och Ol- Erstäkten som under snart två år producerat argument och fakta mot en tvångsdanslutning.– Vi har lagt ner ett par tusen timmar för att överbevisa beslutsfattarna att de är på fel spår, säger han.

Trekammarbrunnen och infiltrationsanläggningen hos Ingrid och Gunnar Sundin uppfyller miljökraven.
Via en gemensam vattenförening med 52 medlemmar ombesörjs dricksvattenförsörjningen.
– Vi vill inte tvingas in i ett verksamhetsområde. Det finns ingen anledning, säger Gunnar.

Annons

När den miljötekniske experten och oberoende konsulten börjar sin genomgång från scratch kommer denne att märka att motståndet är minst lika kompakt i Sörfjärden. Bland fastboende är det nära hundraprocentigt. Bland sommargäster med gamla tanksystem eller mulltoa är andelen positiva lite större.

I det nyaste området, Ol-Erstäkten intill campingen, är det ett samfällt nej som gäller.

– Samfällighetens reningsanläggning byggdes 1991. Den är med sina stora bäddar dimensionerad för 200 fastigheter. Påståenden att den inte räcker till miljömässigt är ren bluff, säger Gunnar Sundin, som i flera år drivit åkeri med bas i Sörfjärden,

Sörfjärdens vattenförening tar sitt dricksvatten från samma grusåsar som Ol-Erstäktens vattenförening. Vattnet anses vara av mycket hög kvalité

Ingrid Sundin säger att nu väntar hela Sörfjärden på att den opartiska konsultutredningen genomförs.

– Därefter måste vi hålla sams, säger Ingrid Sundin.

Begreppet verksamhetsområde sjösattes av fullmäktige i maj 2008. Karl-Erik Norlund samordnare i opinionssammanslutningen KEN-gruppen beskriver en beslutsprocess som gick väldigt snabbt på slutet och hanterades diskret.

När Sörfjärden/Ol-Erstäktens egen va - expertis började räkna på anslutning till kommunalt va jämfört med att installera enskilda godkända avloppsanläggningar besannades farhågorna om dubbla årskostnaden. Då exploderade motståndet bland fastighetsägarna.

Nordanstigs Vattens ordfröande Sven-Åke Eriksson viker inte. En gemensam totallösning krävs. Om den blir kommunal eller genom en samfällighet är honom egalt.

Mer läsning

Annons