Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobila betallösningar tar över

/
  • Första sommaren med Swish för loppisägaren Stig Ahlin men än så länge har inte så många upptäckt möjligheten.
  • Cecilia Berggren från Stockholm har sällan kontanter på sig och är glad över att kunna betala trälådan med hjälp av Swish.

När folk inte längre har kontanter på sig har användningen av mobila betallösningar ökat explosionsartat.

Annons

Var tredje svensk använder nu den mobila betallösningen Swish. Tjänsten lanserades för tre år som en lösning på att allt färre privatpersoner har kontanter på sig men att inte alla ställen kan ta emot kortbetalningar. Stig Ahlin har haft loppis i Strömsbruk i nio år men i sommar är första gången han använder sig av betallösningen.

– Ibland hör jag folk gå omkring bland borden här och prata om att det är synd att de inte har kontanter på sig. De blir glada när de kan betala med mobilen, säger han.

Under sommaren har bara ett femtiotal personer utnyttjat möjligheten. Han har satt upp skyltar med information men många verkar ovana att kunna betala med mobilen. Däremot brukar folk undra om han tar kort.

– Men då måste man ju in i datorn och det verkar krångligt, säger han.

En av dagens besökare är Cecilia Berggren från Stockholm. Hon säger att hon sällan har kontanter på sig men brukar ha det just när hon åker till caféer och små butiker på landsbygden.

– Sedan brukar jag också försöka ha några slantar löst för att kunna ge till personer som tigger, säger hon och swishar 100 kronor för en stor låda i trä.

Mer läsning

Annons