Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minus tolv miljoner

Tolv miljoner i underskott, ensamkommande flyktingbarn och ja till satsningen nya Ostkustbanan, var några av de ärenden som togs upp på torsdagens kommunstyrelsemöte.

Annons

Ekonomichef Margareta Tamm Persson presenterade en dyster rapport på kommunstyrelsens första möte efter sommaruppehållet som visar att omsorgs och lärandenämnden har ett underskott på 12 miljoner kronor sett på en helårsprognos för 2010. De ökade hvb-hemmen, hem för vård och boende, fler socialbidrag och högre kostnader inom hemtjänsten ses som några av de bidragande orsakerna till det negativa resultatet. Även inom skolan kan man se ett underskott, 1 till 1 1/2 miljoner kronor jämfört med budget. Men där presenterades ett besparingsförslag på motsvarande belopp. Och Margareta Tamm Persson hyste förhoppningar om att de ökade skatteintäkterna kommer att medföra att kommunens totala budget ändå hålls.

Förvaltningschef Mats Collin informerade om ett nytt av tal mellan kommunen och Integrationsverket för ensamkommande flyktingbarn. Under hösten planerar man att bygga upp en organisation där tio personer kommer att ingå för att förbereda sig för ett eventuellt mottagande av de tio flyktingbarn i åldrarna 15-18 år, som kan tas emot med start 2011 på Alvägen i Bergsjö. Integrationsverket står för ersättning som mat och dygnshyra med mera.

Nordanstigs kommun har sökt investeringsbidrag för fibernedläggning till en rad orter i kommunen och beviljats bland annat 1 697 000 kronor från Tillväxtverket. Kommunen har nu beslutat att skjuta till ytterligare 1 250 000 kronor. När en enkätundersökning är gjord och avtal skrivits vill kommunen komma igång med utbyggnaden så snart som möjligt.

Länsstyrelsen Västernorrland som bjudit in Nordanstig att delta i projektet Nya Ostkustbanan för att påskynda investeringarna om ett nytt dubbelspår har fått en medfinansiär. Kommunen kommer att betala 15 000 kronor i tre år med start 2011.

– Vi måste vara med. Annars får vi en fortsatt flaskhals i tågtrafiken, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Eng (C)

Mer läsning

Annons