Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst anmälda brott i Nordanstig

I Nordanstig är det minst antal anmälda brott i Hälsingland.
– Att det är glesbygd är säkert en anledning, säger Leif Berglund, utredningschef vid polisen.

Annons

Statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar att minst antal brott per 100 000 invånare sker i Nordanstig när det gäller Gävleborg. Förra året anmäldes 5 634 brott i Nordanstig. Flest brott i Hälsingland hade Söderhamn förra året, 11 297 stycken. I Hudiksvall var det 8 916 antal brott.

– Generellt upplever jag att man anmäler brott oftare nu än tidigare, säger Leif Berglund.

Under år 2009 anmäldes totalt 1 400 000 brott i Sverige. Det är en ökning med 26 700 brott jämfört med 2008. Den största delen av ökningen gäller bedrägerier, skadegörelser, snatteri, ofredande och bostadsinbrott.

– Siffrorna brukar ligga ungefär lika varje år. I en centralort är man mer utsatt, det rör sig mycket mer folk där också, säger Leif Berglund.

Leif Berglund upplever att det kommer in fler anmälningar kring drograttfylleri nu än tidigare.

– Jag har inga siffror just nu, men jag upplever att det är fler anmälningar av brott relaterat till narkotika än vad vi har haft tidigare. Rattfylleribrott har bytts mot drograttfylleri.

I statistiken från BRÅ syns det att antalet anmälda brott mot narkotikastrafflagen har ökat. Totalt anmäldes knappt 79 900 brott förra året, vilket är en ökning med 3 procent jämfört med året innan. Brottsanmälningarna som rör narkotika har enligt statistiken ökar kraftigt sedan början av 2000 talet.

Under 2009 utgjorde stöldbrotten cirka 40 procent av samtliga anmälda brott i landet. Men den senaste tioårsperioden har stöldbrotten minskat markant med 18 procentenheter sedan år 2000.

– Vi har alla typer av brottsligheter här. De brott som bara fanns i de större städerna för 10 år sen har även kommit hit nu, säger Leif Berglund.

Mer läsning

Annons