Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnen från Stocka samlas

/
  • Valborg Sandberg och Dagmar Runnfors Höglund kände igen många av personerna på bilderna.
  • Eric Wester fick god hjälp med att finna namn på alla personer på bilderna.
  • Bilderna scannas in och ska så småningom bli sökbara på hembygdsföreningens hemsida.

Ett gediget arbete med att samla in gamla bilder, artiklar och dokument från Stocka har påbörjats. På torsdagen hjälpte äldre Stockabor till med att minnas och ge namn till personer på flera olika bilder.

Annons

Barndomskamraterna Håkan Lövgren och Eric Wester växte upp tillsammans i Stocka. Men liksom många andra flyttade de så småningom för att gå i skolan och skingrades. Nu vill de samla gamla bilder och dokument för att minnena av Stocka ska finnas kvar.

– I och med sågindustrin i Stocka kom det folk från både norr och söder. I Stocka fanns det också väldigt många värmlänningar, berättar Eric Wester.

– Vi samlar i hop material och bilder från folks alla vindar. Tanken är att det ska finnas på hembygdsföreningens hemsida och det ska vara möjligt att kunna söka bland materialet, säger Håkan Lövgren.

De har redan hundratals bilder och fler är på väg. Eric Wester berättar att han har varit i kontakt med personer i nästan hela Sverige.

– Vi vill inte att Stocka ska bli bortglömt. 1857 öppnade sågverket och innan dess schaktades det och man gjorde ordning hamnen. Vi vill bevara historierna och bilderna av hur det såg ut då, säger Eric Wester.

På torsdagen fick gamla Stockabor hjälpa till med att identifiera personer på flera bilder. Flygfoton från Stocka från tidigt 1900-tal visades på filmduken och den gamla skolan och affären fanns med på flera bilder. Och många av dem inbjuda kände igen ansiktena på bilderna.

– På den där bilden är det min pappa som står i mitten, konstaterar Dagmar Runnfors Höglund, 90 år, som vuxit upp i Stocka när en bild visas på den stora filmduken.

Hon kände igen många ansikten på bilderna och kunde namnge en stor del av personerna på bilderna.

– Många känner jag igen, men inte alla, säger hon.

Mer läsning

Annons