Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner i bidrag gav inga nya jobb

Företaget Norcomp tog emot över en miljon kronor i samhällsstöd i början av 2000-talet. Men produktionen i Gnarp kom aldrig i gång och verksamheten flyttades så småningom till Småland. Nu begärs företaget i konkurs.

Annons

År 1999 kom de första uppgifterna via dåvarande EU-stödda projektet Utvecklig Nordanstig att Norcomp var på väg till kommunen. Dåvarande ledare för Utveckling Nordanstig var då stolt över att företaget skulle flytta sin verkasmhet till kommunen. Företaget skulle ge Nordanstigs kommun 15-25 nya jobb i början av 2000-talet. Norcomp planerade då att investera 10-15 miljoner kronor i verksamheten.

Norcomp var ett aktiebolag som skulle etablera sig i Tjärnviks industriområde och bland annat producera stolpar av plast och sågspån. Det uppstod åtskilliga förseningar för verksamheten och efter flera turer anställdes tre personer i företaget i Tjärnvik, två fabriksanställda och en kontorist. Men produktionen på plats i fabriken kom aldrig i gång.

Det danskägda företaget flyttade så småningom från området vid Tjärnvik till Vetlanda i Småland. Innan dess erhöll företaget ett landsbygdsstöd från länsstyrelsen på 380 000 kronor och två år senare fick företaget ytterligare 780 000 kronor i stöd från länsstyrelsen. Företaget fick även knappt 500 000 kronor i bidrag av den statliga myndigheten Vinnova.

En delrapportering av det projekt som företaget beviljats pengar för lämnade in av Norcomp under 2003. Sommaren 2004 var planen att projektet skulle slutrapporteras. Men då hade företaget redan flyttat sin verksamhet och någon slutrapport lämnades inte in, trots flera påminnelser från Vinnova både via brev och telefon. I ett kravbrev till aktiebolaget krävdes varenda bidragskrona tillbaka.

Våren 2004 köptes bolagets maskiner upp av det stora skogsbolaget Vida. Tillsammans med Polima i Vetlanda och Norcomp i Gnarp bildade Vilda det nya bolaget Vida Woodcomp AB. Bolaget fick samma namn och samma vd som Norcomp haft tidigare.

Norcomp inaktiverades år 2007 och dess verksamhet har legat nere sedan dess. Företaget är försatt i konkurs och ett edgångssammanträde kommer att hållas i Hudiksvalls tingsrätt i mitten av juli.

HT har inte lyckats nå Norcomps förre ägare för en kommentar.

Mer läsning

Annons