Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellanfjärdens hamnområde ska muddras om muddermassorna får dumpas

/
  • För att hålla nere kostnaderna hoppas de tre sökande kunna göra hela muddringen i Mellanfjärden samtidigt.

Tre olika sökande, som vill muddra i Mellanfjärden, väntar på tillstånd att dumpa muddermassor ute till havs. Men projektet är kostsamt.

Annons

I fjol ansökte Nordanstigs Bostäder, NBAB, Mellanfjärdens hamnförening, och en privat fastighetsägare, om dispens från strandskyddslagstiftningen för att få muddra i Mellanfjärden. NBAB ska muddra 700 kvadratmeter kring bryggan vid fastigheten i Grönviken, en intilliggande fastighetsägare vill muddra drygt 500 kvadratmeter på andra sidan samma brygga. För Mellanfjärdens Hamnförening handlar det om 2740 kvadratmeter av hamnområdet/inseglingsleden, och föreningen vill få lov att tippa 2600 kubikmeter muddermassor ute till havs.

– Senaste stora muddringen var nog på 1940-talet, därefter någon mindre på 1960-talet. Vi måste göra det här nu om vi ska hålla hamnen öppen, säger Gunnar Lööf, ordförande i hamnföreningen.

Kommunen har beviljat strandskyddsdispens, och provtagning på bottensediment är gjord.

– Nu måste vi söka dispens för dumpning av muddermassor . Det kräver ett utlåtande om bottenförhållandena på den plats man vill dumpa. Det håller vi på med att hitta ett företag som gör, säger Olaf Jung, underhållschef på NBAB, som – liksom övriga sökande – måste hinna genomföra muddringen innan den 14 maj, då strandskyddsdispensen går ut.

Kostnaden för hela muddringsinsatsen landar på närmare en miljon. NBAB:s beräkning för sitt område ligger på mellan 220–250 000 för provtagning/muddring, hamnföreningen, vars område är betydligt större område, beräknar dubbla kostnaden.

– Troligen närmare en halv miljon – enbart provtagningen kostade 86 000 kronor, säger Gunnar Lööf.

Mer läsning

Annons