Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matteundervisning för föräldrar

/
  • Sarah Faxby-Bjerner var en av föräldrarna som ville fräscha upp sina mattekunskaper.

– Jag har suttit många timmar med föräldrar i telefon som inte kan hjälpa sitt barn med matteläxan, säger Helena Andersson, matematiklärare.
Det är en av anledningarna till att föräldrar i Nordanstig nu får matteutbildning på Bergsjö Centralskola.

Annons

Antalet elever som klarar godkänt betyg i matematik när de slutar högstadiet blir allt färre. Många elever kämpar med matteläxorna och har i bland svårt för att förstå. Men det är inte alltid någon förälder kan förklara matteproblemen på läxan.

– Jag tror att många föräldrar har glömt bort matten sen de gick i skolan. Föräldrarna vill kunna hjälpa till med läxan, men behöver kanske fräscha upp minnet. Därför har vi bestämt att vi ska erbjuda den här möjligheten till föräldrarna, säger John-Martin Forsman, rektor.

– Allting känns bakvänt och jag står ofta som ett frågetecken. Det känns bra att jag får fräscha upp mina kunskaper, säger Sarah Faxby-Bjerner som har en dotter som går i årskurs åtta.

Tre matematiklärare på Bergsjöskola kommer under våren att hjälpa föräldrar med högstadiematten.

– Vi kommer att gå igenom det som eleverna räknar. Bland annat de olika räknesätten och ekvationer, säger Helena Andersson.

De flesta av föräldrarna som kommer till den första träffen känner att de behöver påminnas lite om hur det var man räknade igen. Matten på deras skoltid är inte densamma som den matteundervisning eleverna har i dag. Föräldrarna som har kommit till träffen vill kunna hjälpa sina barn med läxorna och ge dem stöd. Men många känner inte igen räknesätten som används i dag.

– Vi använder inte trappan eller liggande stolen i dag till exempel, vi räknar med kort division, säger Sara Evers.

Nordanstig har ansökt om bidrag från Skolverket för att utveckla matematiken i kommunen.

– Vi måste höja nivån bland eleverna när det gäller matten, de här träffarna med föräldrarna är ett steg i det, säger John-Martin Forssman.

Mer läsning

Annons