Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste trolla fram en halv miljon i sista stund

/
  • – Det är magiskt hur människor från alla håll har hjälpt oss, när vi behövde lyfta 200 kilos betongsvampar på plats kom Hassela Powerlifting och gjorde det, säger Helena Brusell.

Just som projekttiden för Trolska Skogen går ut visar det sig att pengarna från Jordbruksverket inte hinner fram. Och kommunen nekar att tillfälligt låna ut de 468 000 som fattas.

Annons

Hon har börjat nedräkningen på sin blogg, Helena Brusell, idémakare och projektansvarig för Trolska Skogen, men, i förra veckan stod det klart att Jordbruksverkets utlovade 468 000 inte skulle hinna fram till 30 juni, då själva EU-projekttiden går ut och projektet ska redovisas.

– I EU-projekt lägger man först ut pengarna och får sedan tillbaka dem. Det är en omständlig process. Vi ansöker hos Leader Hälsingebygden, som granskar, skickar till länsstyrelsen, som beslutar och skickar vidare till Jordbruksverket. Vårens alla röda dagar har tagit tid. Förra veckan fick vi veta att sista utbetalningen inte hinner fram, berättar Helena Brusell.

Hade detta varit känt för tre månader sedan, kunde projekttiden förlängts, nu blev det pengajakt. Teaterföreningen Mellanfjärden bad om tillfälligt lån på 468 000 från kommunen, men fick avslag.

– När det stod klart att vi måste få fram pengar sökte vi på alla upptänkliga vägar. Kommunen var en väg. De har hjälpt och stöttat oss, utan dem hade Trolska Skogen inte funnits, men de kunde inte hjälpa oss med detta. Vi får hitta andra sätt.

Hon poängterar att redovisningsbekymren inte påverkar själva Trolska Skogen.

– Vi öppnar planenligt första juli och har sedan öppet alla dagar till 28 augusti.

Hon vill inte berätta varifrån pengarna ska komma, men säger att det ser ut att ordna sig, som om det vore magi med i spelet...

– Allt har varit magiskt, med människor från alla håll! Hjördis i Idenor tovade trollens tossor, Karin i Västerås stickade tomtekoftor, en man i Söderhamn hörde om oss och skänkte allt möjligt. Hassela Powerlifting har burit 200 kilos betongsvampar och en tjej kom med en snickare från Stockholm och jobbar ideellt i två veckor... Jag är så rörd att jag kan gråta.

– Jag har verkligen fått upp ögonen för vad problemlösare kan göra tillsammans. Jag är så tacksam att jag fått vara med om detta en gång i livet. Folktro är unikt, helt olika i olika delar av landet, säger Helena Brusell, som konstaterar att det är något visst med Hälsingeskogarnas väsen, det syns redan på adressen:

– Vår postadress är Trolska Skogen, Jättendal!

Mer läsning

Annons