Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässa med miljön i fokus

/
  • Janne Vedin och labassistenten Serin Izol från Kungliga tekniska högskolan i Stockholm visar hur frityrolja kan bli biodiesel. Fritösoljan har man hämtat från en pizzeria. Det blandas med bland annat metanol och kaliumhydroxid och förutom biodiesel får man även glycerol som en biprodukt.
  • Erik Hacker roar sig med att släcka och tända lampor. På frågan vad han tycker var bäst på mässan svarar han:– Godiset.
  • Petra Modée pratar vindkraft med Uno Norberg, miljö- och hälsoskyddschef vid Norrhälsinge miljökontor.
  • Energirådgivare Hans Jansson visar ett lysrör med Led-dioder i.
  • Även för de yngre fanns det en hel del att sysselsätta sig med. I Nordanstig utvecklings lokaler byggde Andreas Svensson och Sion Schönborg små båtar.
  • Drygt 50 utställare kom till Nordanstigsmässan som i år fokuserade på temat miljö och energi.

Lördagens Nordanstigsmässa hade fokus på miljö och energi – ett ämne som ligger rätt i tiden. Ett 50-tal utställare deltog i mässan som bjöd på allt från ekologiska hamburgare och energispartips till föreläsningar och mycket mer.

Annons

Inne på Bergsjögården står montrarna tätt intill varandra. Hans Jansson, energirådgivare, har fått många frågor om lampor.

– De flesta vet att glödlamporna är på väg ut, men många saknar en liten klotlampa med lågenergi, säger han och tillägger att det bästa tipset för att spara energi, och pengar, är att inte tända alls om det inte behövs.

Lite längre bort står Göran Norling, Nordanstigs Bostäder, och pratar med mässbesökarna Maritta och Ulf Jonsson. Han berättar att bostadsbolaget sparar 3,7 miljoner kronor årligen genom att man har konverterat anläggningarna.

– För oss var det jätteviktigt, konstaterar han.

Maritta och Ulf Jonsson tycker att Nordanstigsmässan är bra.

– Det är ett intressant ämne helt enkelt. Man matas dagligen med det, det kommer mer och mer. Sedan är det kul att det är så mycket folk här, säger de.

Efter en kort stund tillägger Ulf Jonsson:

– Värme och energi över huvud taget är områden där man kan göra mycket. Jag tror mer på det än att höja bensinskatten.

Mässan bjöd på många montrar där kunniga personer svarade på frågor, det handlade om allt från skogsbränsle till vindkraft och tvättmedel. För den hungrige fanns möjlighet att äta en ekologisk hamburgare och kön av att döma var den ekologiskt producerade maten populär.

Mer läsning

Annons