Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maratonsimning till Mellanfjärden

/

Efter att ha långdistanssimmat på Hawaii, i Japan och över engelska kanalen blev det nu Nordanstigs tur. Igår simmade världsmästaren Anna-Carin Nordin mellan Norrfjärden och Mellanfjärden, en sträcka på knappt två mil.

Annons

Anna-Carin Nordin som precis har flyttat upp till Jättendal från Lidingö utanför Stockholm, har träningssimmat sedan hon var sex år. För fyra år sedan fastnade hon för långdistanssimning, så kallad open-water swimming. Samtidigt bestämde hon sig för att satsa stort, genom att simma över Engelska kanalen och försöka slå den svenska simlegenden Sally Bauers rekord från 1951.

Och efter två års förberedelser, med intensiv träning i sjöar och hav i Stockholmstrakten, kunde hon så till slut, i september 2010, simma den 34 kilometer långa sträckan mellan Dover och Calais på tolv timmar och 20 minuter. Och på denna - sin första maratonsimning - skrev hon in sig i historieböckerna genom att lyckas knäcka Sally Bauers rekord, som löd på 14 timmar och 40 minuter.

- Det gick jättebra. Det var lugnt vatten och perfekta omständigheter, berättar hon om simningen som hon gjorde i 16-gradigt vatten, enbart iklädd baddräkt och insmord i ullfett som enda skydd mot kylan.

Simningen över Engelska kanalen blev startskottet på en karriär som maratonsimmare, med bland annat en 43 kilometer lång sträcka över Ålands hav, från Eckerö till Grisslehamn för exakt ett år sedan. Anna-Carins dröm är nu att bli den första kvinnan som genomför "the Seven Seas", det vill säga simmar vissa utvalda tuffa sträckor på de sju världshaven.

Hittills har hon genomfört fyra stycken av dessa strapatsrika färder. Förutom Engelska kanalen, har hon även simmat på Hawaii, över Gibraltarsund och utanför Kalifornien. Den längsta och tuffaste var den på Molokai utanför Hawaii där hon under 18 timmar och 22 minuter simmade 43 kilometer i upp till nio meter höga vågor, samtidigt som hajar cirkulerade i närheten. Och i maj i år blev hon första nordbo att simma de 14 kilometerna över Gibraltarsundet, från Spanien till Marocko, i 15-gradigt vatten. För en dryg månad sedan, i början av juli blev hon sedan första svensk att genomföra en drygt tolv timmar lång simning i Catalina Channel i Los Angeles, Kalifornien.

De tre sträckor som återstår för Anna-Carin Nordin nu är Cook Strait på Nya Zeeland, Tussago utanför Japan och den 35 kilometer långa Irländska kanalen. Den sistnämnda är, enligt henne, den tuffaste och den som också står näst på tur nu. Där är vattnet bara är tolv grader och det är ofta hård vind och höga vågor.

Och som ett träningspass inför dessa utmaningar, simmade hon igår alltså mellan Norrfjärden och Mellanfjärden, en sträcka på knappt två mil, som tog henne åtta timmar och 24 minuter att genomföra. En gång i timmen stannade hon till och trampade vatten en kort stund för att kunna ta sin proteindryck - i övrigt simmade hon hela tiden. Med kanotisten Timo Gillberg, som följebåt och med ungefär 85 armtag per minut kunde hon vid 19-tiden igår till slut simma i hamn i Mellanfjärden, där hon togs emot av bland andra kommunalråden Stig Eng (C) och Monica Olsson (S), som - i välkomstpresent - överlämnade blommor och en yxa från Gränsfors.

- Det var fantastiska förutsättningar idag och inte så kallt, men det är skönt att det är över nu! Och jag kommer nog att känna av det i musklerna i morgon, förklarade en mycket nöjd och glad Anna-Karin Nordin, när hon klättrat upp för stegen till bryggan i Mellanfjärden, där röda mattan hade rullats ut kvällen till ära.

Mer läsning

Annons