Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen med dragspelet från Harmånger

/

Han sitter i fåtöljen och berättar nostalgiskt om minnen från förr, om dragspelet som följt honom genom livet. På tisdag fyller Gösta Strömbom från Harmånger 80 år.
– Det känns skapligt och jag får vara frisk, säger han.

Annons

Väggarna pryds av gamla fotografier och Gösta pekar på ett kort med guldram. Fotografiet föreställer gården i Harmånger där han vuxit upp med mor och far, sju syskon och en farbror.

– Morsan hade det jobbigt, vi var elva stycken som skulle ha mat, säger han.

Gösta berättar om en annan tid, timmerstockar som hämtades i skogen med hjälp av hästar och de tidiga mornarna i ladugården. En dag fick Gösta följa med sin far till Hudiksvall.

– Jag fick ett dragspel. Jag gick i sjätteklassen och de trodde då aldrig att jag skulle lära mig. Men jag sa att jag skulle lära mig att spela, så då tog pappa med mig och åkte till Bergströms musik och köpte ett dragspel. Det var ju tufft eftersom vi var så många syskon, det kostade 875 kronor och det var mycket pengar då, säger han.

Läs även: Tongivande trio som det svänger om

När hans syskon och vänner var ute och roade sig hände det att Gösta stannade hemma för att öva. Han utvecklades och fick börja på dragspelskrus i Jättendal för Rune Bergström.

– Jag fick cykla med dragspelet på cykeln dit, säger Gösta.

Han har fortfarande svårt att slita sig från dragspelet som står placerat mitt i vardagsrummet. När det är dags för fika har han försvunnit in i ett låtstycke och frun Gunilla Strömbom får påminna honom om kaffet.

Läs också: Dags att satsa mer på levande musik

Gösta har spelat i många olika sammanhang genom åren, spelstämmor, danser, spelade lite med Jokkmokks-Jokke och för militären, IOGT, PRO och i en rad olika band. Musiken har alltid funnits där och det var också genom den som han träffade sin första fru Kerstin Westlund som han fick sina tre söner Mikael, Lennart och Urban tillsammans med.

När inte livet handlat om musik och familj har Gösta tillbringat mycket tid i sina grävare. Redan 1963 köpte han sin första grävare och sedan dess har han arbetat åt många olika företag. Han skrattar gott och berättar att han nog har varit och grävt på varenda gård efter vägen.

Nu på tisdag är det dags för den stora 80-årsdagen och en dragspelstrudelutt är nog att räkna med.

Läs även: På nyårsdagen fyller han 80

Mer läsning