Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill bli näringslivschef i Nordanstig – 22 sökande från hela landet

/
  • Thord Wannberg vill att nya chefen ska ha fokusera på näringslivsfrågor.
  • En av de sökande är Ingeli Gagner, som det senaste halvåret jobbat med olika projekt hos Nordanstigs kommun.

Nu är det dags att välja en av de 22 personer som sökt jobbet som chef för samhällsutveckling och näringsliv.

Annons

Kommunledningskontoret ska nu dela upp chefsposten i två delar. Dels ska den myndighetsutövande delen finnas kvar – och där är det samhällsbyggnadschef Mats Widoff som får uppdraget – och dels en chef med mer utåtriktad inriktning, där näringsliv, plan och information ska ingå.

Tidigare i sommar annonserades tjänsten ut, med senaste ansökningsdag den 12 augusti. Totalt har 22 personer sökt tjänsten, personer från Vittangi i norr till Sölvesborg i söder.

– Jag är positivt överraskad att så många sökt, det är väldig bredd och det är mycket glädjande, säger Thord Wannberg – tidigare kommunchef och nu vikarie på posten som chef för kommunledningskontoret.

Enligt honom kommer en handfull personer, troligen 3-4 stycken, att plockas ut till intervju.

– På måndag ska vi avgöra vilka som går till intervju, och vi börjar intervjuerna den 29 augusti.

– Hur fort den som får jobbet tillträr tjänsten avgörs av den vi utser – det beror ju på när den personen kan börja. Men i början av september bör det väl vara klart vem det blir.

Det är flest män som sökt, och det är många manliga chefer i kommunhuset, finns något genderperspektiv här, att ni vill se en kvinna på posten?

– Det är inget vi diskuterat. Vi vill ha en person med rätt kvalifikationer och det får förstås gärna bli en kvinna, om någon bland de kvinnor som sökt har den kompetens vi behöver.

Vad får den nya chefsposten för utformning?

– Som jag ser det ska tyngdpunkten ligga på näringsliv, personen som får jobbet ska jobba operativt tillsammans med näringslivssekreterare Barbro Björklund. Jag har en vision om att kommunens näringslivskontor kan jobba med att utveckla och stötta lokala företag i fråga om upphandling, givetvis utifrån den lagstiftning som finns. Och även hitta möjligheter för våra företagare att exempelvis söka bidrag av olika slag ska näringslivskontoret kunna stötta.

– Dessutom ingår planeringsfrågor och kommunikation. I en liten kommun blir man som chef inblandad i mycket. Här är det viktigt att vi använder och förstärker planeringen rätt kring Ostkustbanan och E4, då kommer Nordanstig att vara en vinnare, det är jag säker på.

Och övriga planer då – äldreboende, skolor med mera?

– De områdena är det också jätteviktigt att ta tag i, och lägga sig på rätt nivåer. Kommunen har nog aldrig varit inne i ett så intensivt planeringsbehov som nu.

En av många som sökt tjänsten är Ingeli Gangner, som bland annat jobbat med kommunens nya näringslivsstrategi .

Mer läsning

Annons