Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill äga vindkraftverk

/
  • Sven-Arne Blad, säljchef Eolus Vind, anser att det finns ett stort intresse för att bli delägare i vindkraftverk.

Ett 40-tal personer kom till ett informationsmöte om delägarskap i vindkraft i Nordanstig.

– Det är många som är intresserade, säger Sven-Arne Blad som är säljchef på Eolus Vind.

Annons

Hösten 2012 planerar Eolus Vind att börja bygga två vindkraftverk i Nordanstig, båda kommer att stå på Nyvallsåsen. Företaget har flera ansökningar inne om att få bygga vindkraftverk i kommunen. När företaget bygger vindkraftverk erbjuder de boende i kommunen att köpa in sig och bli delägare i vindkraftverken.

– Det finns ett stort intresse. Vi säljer aktieandelar och när vi har sålt tillräckligt många går vi till banken och lånar till resten så vi kan bygga vindkraftverket. Men vi kommer att bygga även om vi inte får in tillräckligt många andelar. Då kommer Eolus gå in med det som fattas, säger Sven-Arne Blad.

På ett möte på Bergsjögården i Bergsjö gav Eolus Vind information på torsdagskvällen. Representanter för företaget förklarade hur det fungerar ifall man vill bli delägare i ett vindkraftverk.

Som privatperson kan man investera 40 000 kronor i ett vindkraftverk och bli delägare. Utav den summan går 10 000 kronor till aktieinnehav och 30 000 kronor är ett ägarlån till företaget.

– Vi kommer också sälja andelar som är större och som vänder sig till företagare. Då betalar man ungefär 1 miljon kronor, det är en finansiell investering, säger Sven-Arne Blad.

Företagets tanke är att de satsade pengarna ska ge vinst redan under det första året som vindkraftverket är i drift.

– Vår ledstjärna är att så många som möjligt ska kunna vara delägare i vindkraft. Vi erbjuder alltid de kringboende en första chans att köpa in sig i vindkraftverken, säger Sven-Arne Blad.

Annledningen är att företaget vill skapa en större acceptans för vindkraftutveckling på landsbygden.

– Vi tycker att det är viktigt att man som kommuninvånare kan vara ägare av vindkraft och också få intäkter från vindkraftverken, säger Sven-Arne Blad.

Mer läsning

Annons