Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många slöt upp för Backen

/
  • Kommunalrådet Stig Eng (C) möttes av drygt 170 personer som vill behålla Backens skola.
  • Föreningsrepresentanter från östra kommundelen har ännu inte gett sig när det gäller att få behålla Backens skola.
  • Ropen rädda skolan, rädda skolan, mötte politikerna vid måndagens fullmäktige möte.
  • Anna-Lena Arousell Berglund vill se att beslutet att lägga ned Backens skola rivs upp.
  • Stig Eng (C) förstår Harmångersbornas frustration, men beslutet ligger fortfarande fast.

– Rädda skolan, rädda skolan!

De ropen mötte fullmäktiges ledamöter på måndagskvällen. Drygt 170 personer hade samlats utanför mötessalen och mötte politikerna.

Annons

– Det brinner i knutarna för att lösa skolfrågan nu. Det är snart för sent. Många elever behöver söka till skolor och bestämma vilken kommun de vill bo i, säger Anna-Lena Arousell Berglund.

Både vuxna och barn hade samlats utanför fullmäktigesalen för att visa sitt missnöje med att lägga ned Backens skola och flytta all högstadieverksamhet till Bergsjö. Budskapen på plakaten var att behålla två årskurs 4-9 skolor i kommunen och att inte utarma den östra kommundelen. Föreningarna från den östra delen av kommunen hade förberett sig för att ställa flera frågor på allmänhetens frågestund på fullmäktigemötet. Men då dagordningen var lång begränsades frågestunden till drygt en halvtimme, med löftet att det skulle avsättas tid till diskussion vid ett kommande möte.

– Vi kommer inte att ge oss i första taget. Det är ett stort tryck från allmänheten för att ändra beslutet i den här frågan, men vi kan inte vänta så länge till nu, säger Anna-Lena Arousell Berglund.

Kommunalrådet Stig Eng (C) säger att han förstår frustrationen för de som bor i den östra kommundelen. Men han säger att han fortfarande står fast vid sitt ställningstagande i frågan, han förespråkar två högstadieskolor med en gemensam lärarkår och ledning.

– Men det är helt klart en orolig spiral vi kommer in i. Antalet utpendlare i kommunen ökar och tar de barnen med sig blir det en orolig situation. Beslutet är fattat i den här frågan, men det pågår fortfarande en diskussion, säger Stig Eng (C).

Föreningarna som varit aktiva i skolfrågan kommer att träffa flera partier den närmaste tiden för att diskutera beslutet.

– Jag ser framemot träffen till veckan och att få möjlighet att gå igenom allt material, säger Monica Olsson (S).

Kommunstyrelsens arbetsutskott kommer på torsdag diskutera om beslutet om nedläggningen av Backens skola ska omprövas.

Mer läsning

Annons