Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M flirtar inte åt vänster

/
  • Kalle Kjellin i Vattrång tänker hänga med i politiken åtminstone fyra år till. 68 - årig egenföretagare som inte vill slå sig till ro.

Moderaterna vill att de borgerliga formar kommunstyret.

– Jag tror inte heller att Socialdemokraternas ledare Monica Olsson vill ha med oss att göra.

Annons

Det säger Kalle Kjellin, gruppledare för de fyra ledamöterna i kommunfullmäktige och även Moderaternas partiföreträdare.

Valresultatet för M i kommunvalet är inget att skriva hem till mor om. Moderaterna är gruvligt besvikna att man tappar ett mandat.

– Men det är inget ras. I antalet röster handlar det om drygt fyrtio stycken färre än 2006, påpekar Kalle Kjellin.

Om man får tolka Kalle Kjellin så blir det inga utsträckta händer mellan höger och vänster i Nordanstigs kommun. Ett borgerligt styrt Nordanstig är Moderaternas ambition när regelrätta förhandlingar drar igång.

Men också i ett sådant samarbete finns en hake. Kalle Kjellin påminner om att alliansen i Nordanstig i valrörelsen bestod av C, KD och M. Folkpartiet anslöt sig aldrig utan valde att gå sin egen väg.

Moderaterna är inte motståndare till att Folkpartiet får komma in i alliansvärmen igen. Men en av deras toppnamn måste stå kvar ute i kylan enligt Kjellin.

– Ove Wallberg ska inte finnas med i kommunstyrelsens arbetsutskott. Där sätter jag ner foten och viker inte en tum. Ska Folkpartiet representeras så ska det vara Stefan Haglund eller Charlotte Klötz.

Klyftan mellan Wallberg och hans tidigare parti är enligt Kjellin oöverstiglig. Han kritiserar att Ove Wallberg valde att sitta kvar i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott efter sitt partibyte.

– Han har ockuperat ett mandat för Moderata Samlingspartiet. Det förlåter jag honom aldrig.

Varken en borgerlig allians eller en rödgrön samlar majoritet bland de 31 fullmäktigemandaten. De blå laget når 15 röster och de röda laget 14. Tungan på vågen blir Sverigedemokraterna. En parallell till riksdagsvalet således. Sverigedemokraterna i Nordanstig anses dock mer salongsfähiga än på flera andra håll i Sverige.

Mer läsning

Annons