Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat projekt i matsalen

Utökningen av antalet produktionskök i Nordanstig har varit lyckat, det konstateras i utvärderingen efter ett år.

Annons

– Det har varit väldigt lyckat, det är viktigt att man lockas till matlust när man ska äta, säger Sven-Åke Eriksson (C), ordförande i omsorgs- och lärandenämnden.

Från och med augusti 2009 utökades produktionsköken i kommunen med ytterligare fyra stycken. Det var Lönnbergs skola, Ilsbo skola, Fröstuna skola och Bergesta servicehus som fick produktionskök förra året. Enligt Sven-Åke Eriksson finns det i dag nio produktionskök. Syftet med att öka produktionsköken var bland annat att förbättra kvalitén på maträtterna, minska antalet transporter, minska matsvinnet och förbättra råvaruekonomin.

Resultatet i utvärderingen visar att matgästerna upplever att de får godare mat när den lagas på plats.

– Det är viktigt att känna matos när man ska äta. Och det ökar aptiten också, säger Sven-Åke Eriksson.

Det här har varit speciellt märkbart på serviceboendet Bergesta. Där har de äldre börjat äta större portioner och även mer sallad. Inom skolan och barnomsorgen har man sett flera positiva effekter. Eleverna och barnen äter mer och slänger inte lika mycket mat.

Transporterna har minskats successivt under hela perioden. När projektet inleddes kördes mat och returgods 25 mil om dagen. Nu körs mat endast 3 mil om dagen. Kostnaden för råvaror har minskat eftersom personalen på plats kan anpassa antalet portioner som lagas.

Kost och städ har begärt ett kostnadsförslag från Nordanstigs Bostäder för att göra Bringsta skolan och Gläntans förskola till ett produktionskök.

Enligt Sven-Åke Eriksson är tanken att kommunen ska ha ett stort samarbete med ungdomsrådet för att utveckla maten i skolan ytterligare.

– Vi hoppas kunna samarbeta för att sätta bra matsedlar och höja kvalitén ytterligare med ungdomsrådets hjälp, säger Sven-Åke Eriksson.

Mer läsning

Annons