Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugn och kontrollerad skolavslutning

Skolavslutningsfirandet gick lugnt tillväga i helgen, enligt polisen.
– Det hade kunnat vara mycket värre med tanke på att det var skolavslutningshelg, säger Josef Wiklund, enhetschef vid polisen.

Annons

Polisen hade extra personal som arbetade under helgen i både Hudiksvall och Nordanstig. Totalt arbetade 16 polisen i norra Hälsingland på fredagen som var den stora skolavslutningsdagen. Hundratals festglada studenter trängdes i Hudiksvall. Polisen befarade innan att det kunde bli många ungdomar med en alldeles för hög berusningsgrad.

– Det var väldigt lugnt ute, jag är faktiskt förvånad, säger Josef Wiklund.

Han arbetade tillsammans med sina kollegor ute på fält på fredagskvällen. Polisen arbetade utifrån den så kallade Kronobergsmodellen som innebär att polisen beslagtar och förstör alkohol från minderåriga ungdomar.

– Bara jag hällde ut ungefär 40 liter alkohol, säger Josef Wiklund.

Josef Wiklund uppskattar att polisen totalt hällde ut mellan 80 och 100 liter alkohol under fredagen.

– Vi upplever det som om att kunskapen om den lokala ordningsstadgan är väldigt låg. Få tycks veta vad som gäller, säger Josef Wiklund.

Polisen skrev ut en bötesbot på förtäring av alkohol på allmän plats. Mest inriktade sig polisen på att informera ungdomarna om vilka regler som gäller för alkohol på allmän plats.

I Hudiksvall inkom det två anmälningar om misshandel under helgen, två ungdomar är misstänkta för att ha använt hasch och en ungdom fick hjälp att ta sig hem i Nordanstig.

– Det var väldigt mycket folk på stan, inte så många frivilliga vuxna. Men flera organisationer hade hela sin styrka ute. Överlag var det inte så hög berusningsgrad hos ungdomarna, säger Josef Wiklund.

Det nyktra alternativet på Bergsjö Parken lockade ungefär 25 ungdomar på fredagen.

– De som var där verkade ha roligt. Jag tror att vi måste få ut information mycket tidigare nästa år och att vi involverar ungdomarna tidigare i arbetet för att få fler ungdomar att komma, säger Kristina Källström-Gernes, ungdomssamordnare.

Mer läsning

Annons