Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalpoliser bör ha bättre lokal, anser polischef

/
  • Carin Götblad besökte Nordanstig i februari, och var inte helt nöjd med nuvarande lokal i kommunhuset.

Då Carin Götblad fick se polisernas rum i Nordanstigs kommunhus gjorde hon tummen ner. Nu söker polisen nya, mer anpassade lokaler i Bergsjö.

Annons

I nuläget finns polisens lokala verksamhet i Nordanstig i ett rum bakom dubbla dörrar och ofta dubbla lås i kommunhuset, Bergsjö. Men då regionpolischef för Polisregion Mitt, Carin Götblad, kom på besök tidigare i år var hon kritisk till hur lokalen är utformad.

Därför söker man nu en mer ändamålsenlig lokal, något nytillsatte kommunpolisen i Nordanstig/Hudiksvall, Johan Gramenius, talade om då han besökte Nordanstigs folkhälsoråds senaste nätverksträff.

Ni har tittat huset där arbetsförmedlingen finns?

– Bland annat, men det finns fler alternativ i centrala Bergsjö, säger Johan Gramenius, som berättar att det bör vara minst två rum där Nordanstigsplacerade poliser kan jobba. Även andra poliser som är på uppdrag i bygden ska kunna uträtta ärenden, hålla förhör och samtal med mera, i lokalerna. En viktig målsättning med ny lokal är att förbättra tillgängligheten för allmänheten, bland annat med någon form av fasta tider, där en polis eller någon annan kan ta emot personer som vill prata med en polis. Under nästa år är det tänkt att flyttlasset ska gå, men innan dess ska ett medborgarlöfte, utifrån polisens medborgardialoger, formuleras i ett dokument, och undertecknas av polis- och kommunrepresentanter.

Där ska polisernas synlighet, närvaro och tillgänglighet – även i Nordanstigs kommunområde – ingå. Bland annat blir allmänhetens skepsis till polisinsatser i allmänhet och till närvaro i Nordanstig i synnerhet en uppgift att ta sig an:

– Vi ska jobba på att försöka ändra den bilden. Allt kan inte ändras på en gång, detta får byggas successivt, bland annat via vår goda samverkan med kommunen, och genom att ta fram medborgarlöften. Även en ny lokal är ett led i detta.

Se även polisernas arbetssituation i Hälsingland , och läs vår ledarskribent Patrik Oksanens tankar kring polisen i Hälsingland .

Mer läsning

Annons