Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillemor lämnar i tre snabba steg

/
  • Många är de Backenselever som fått de nödvändiga baskunskaperna i matematik

Högstadieadjunkten Lillemor Hogebrandt, 65 år, gör en trippel.
I dagarna lämnade hon ordförandeposten i Lärarnas Riksförbund.
I september håller hon sista mattelektion på Backens skola.
I oktober lämnar hon Harmånger för gott.

Annons

– Eftersom min man Stig är från Bohuslän så sluter vi cirkeln på västkusten, förklarar hon.

Det vemodiga avskedet efter 39 år sker en bit in på höstterminen. Lillemor Hogebrandt följer inte sin skola fram till det definitiva slutet.

– Kärringen ska inte klänga sig kvar för länge, skämtar hon. I samma andetag erkänner hon att det inte en enda morgon känts tungt att gå till jobbet på Backens skola.

Lillemor Hogebrandt konstaterar, inte utan tillfredsställelse, att den gamla kunskapsskolan på något sätt överlevt alla mer eller mindre flummiga läroplansexperiment i grundskolan. Och nu börjar bli comme il faut igen.

– Om jag jämför bakåt är dagens högstadielever frimodigare och diskussionsvilligare. Men de saknar den ansvarskännande inställning som eleverna hade under mina första år. Då ifrågasattes inte läxorna.

Fackordförandeposten blev hon tilltvingad som vice när den ordinarie plötsligt slutade. Det var i mitten av åttiotalet. Lillemor Hogebrandt steg av först nu i veckan:

– Jag är mycket samhällsintresserad. Jag vill ha insyn i beslutsprocessen. Jag tycker att vår professionella lärarkår ska ha ett stort inflytande på skolans verksamhet.

Mer läsning

Annons