Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Letar bostäder för asylsökande

/
  • David Lindqvist letar kommunala byggnader som kan bli asylboenden.

Liksom övriga kommuner har Nordanstig fått en förfrågan rörande boendeplatser för asylsökande.
– Vi inventerar, men har inte hittat något än, säger David Lindqvist.

Annons

För första gången har Migrationsverket över 100 000 asylsökande i sina system, och det kan bli lika många till innan året är slut. I ett brev till kommunerna skriver Verket om historiskt höga siffror och ansträngt läge, en exceptionell situation där många fler boendeplatser behövs.

I Nordanstig har man börjat agera. David Lindqvist, socialchef, berättar att kommunen som ett första steg skickat en lista med privata aktörer inom besöksnäringen .

– Det är entreprenörer som möjligen har husrumsplatser. Sedan får Migrationsverket själva ta kontakt med dem.

Och kommunen – finns några byggnader som kan bli boenden?

– Detta rör personer mitt uppe i asylprocessen. Vi har redan en överenskommelse om ensamkommande barn och personer med uppehållstillstånd. Men vi känner att vi behöver göra en insats här också, och inventerar kommunägda byggnader som skulle kunna tas i bruk och driftsättas.

Ska kommunen bedriva asylboende?

– Nej, vi skulle i så fall tillhandahålla lokalen, och Migrationsverket får, om det blir aktuellt, stå för personal. Får vi kostnader för att göra i ordning kan vi eftersöka pengar. Men det finns inget i dagsläget. Det är bekymmersamt, vi förstår behovet, men har inga lämpliga byggnader som kommunen äger.

Vad kommer att hända med Björkbacken, äldreboendet i Hassela, när ni flyttat alla de äldre därifrån?

– Jag kan inte svara på det. Vi har inget i närtid som står och väntar, som vi kan tillhandahålla, det är mitt konkreta svar.

Läs även: Boende för ensamkommande klubbat

Mer läsning

Annons