Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena kom som sommarbarn till Sverige

/
  • Bilden på Lena Glebova är den enda på henne från då hon var riktigt liten. Kerstin och Tage har fått hjälp av en fotograf som har återskapat de delar av fotot som var förstört.
  • Att vara hos Tage och Lena i Bergsjö på somrarna är som att vara hemma för Lena Glebova. Helst umgås hon med sina kompisar då eller solar och badar.
  • Sedan Lena Glebova var fem år gammal har hon kommit till Sverige från Ryssland på somrarna. I sommar bor hon hos Tage och Kerstin Nordin som var de som ordnade så att tio barnhemsbarn kunde komma till sommarfamiljer i Sverige på 90-talet.
  • Lena Glebova har ett eget rum hos Nordins i Bergsjö och det kan kännas lite tomt ibland, berättar hon. I Ryssland är hon van att dela tre rum och kök med flera familjemedlemmar.
  • Lena Glebova tänka sig att flytta till Sverige, någon gång i framtiden. Just nu studerar hon turism.

Lena Glebova kom till Sverige som sommarbarn för förstagången då hon var fem år gammal. I sommar bor Lena Glebova från Ryssland hos familjen Nordin i Bergsjö så som hon gjort många somrar tidigare.

Annons

På somrarna förändras familjen Nordins tillvaro en aning då de blir plus en i familjen under två månader. Sedan sex år tillbaka har 20-åriga Lena Glebova från Ryssland spenderat somrarna hos Kerstin och Tage Nordin i Bergsjö.

När Lena Glebova var fem år gammal kom hon för första gången till Sverige men bodde då ett antal somrar hos en annan familj. Idag bor hon hos familjen Nordin och trivs jättebra.

– Det här är som ett hem för mig, jag känner mig som hemma när jag är här, säger Lena Glebova.

Under en resa i Ryssland kom de i kontakt med ett barnhem, och där bodde Lena Glebova, då fyra år gammal.

– Vi bestämde oss för att göra något. Vi var ju bara två men vi ville göra allt vi kunde.

Kerstin och Tage Nordin tog saken i egna händer. De åkte till Sverige och raggade familjer i hela hälsingland som ville ta emot ryska barnhemsbarn. Det resulterade i att tio barn, inklusive Lena Glebova åkte båt över till Stockholm och sedan till sina sommarfamiljer.

– Tre av dem är adopterade av svenska familjer idag och tre av dem åker fortfarande hit på somrarna, säger Kerstin Nordin glatt.

Det var bara under ett år som Lena Glebova bodde på barnhemmet annars har hon bott hos en och samma fosterfamilj i Sankt Petersburg. Idag studerar hon turism på högskolan och i framtiden skulle hon mycket väl kunna tänka sig att flytta till Sverige om det finns jobb för henne.

 

 

Mer läsning

Annons