Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leder polisens kamp mot åldringsbrott

/
  • Ha koll på plånboken. Känn efter med regelbundna mellanrum. Lars-Owe Burlin kan inte nog betona det som borde vara självklarheter.
  • Bankomaterna är favoritställen för ”kod - och  kortjuvarna”. Bjud inte in dem manar Lars-Owe Burlin.Foto: Mats Pihlgren

– De är välklädda, de är artiga och de är hjälpsamma.

– Personer som begår brott mot äldre ser pålitliga ut. De är inga sjaskiga missbrukare.

Annons

Beskrivningen gör Lars-Owe Burlin från Hassela, som är Stockholmspolisens specialist på åldringsbrott.Ham bildar tillsammans med tre kolleger den så kallade Västbergagruppen. De kopplas in så fort det handlar om stöldbrott och rån där äldre och sjuka människor är offer.

Gärningsmännen är skickliga och väl förberedda. De planlägger i detalj. Det är sällan impulsbrott. De åker runt och kartlägger var det bor ensamma åldringar.

När de knackar på ger de intrycket av att komma i ett angeläget ärende. Utger sig för att vara från hemtjänsten eller sjukvården.

– Vi ser att den här typen av raffinerade bedrägerier och stölder fortplantar sig över hela landet. I Gästrikland ökar brottsligheten och det är en tidsfråga innan de här ligorna upptäcker Hälsingland.

 

Idag måste det gamla ordstävet ”svält ut tjuven” gälla. Använd bankfack för att förvara guld och smycken. Ha inga kontanter gömda i bostaden.

Mer läsning

Annons