Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare att få bygga vid vatten

/

Strandskyddet säger att inga nya byggnader får uppföras närmare strandlinjen än 100 meter. Men i Nordanstig kan det nu bli lättare att få dispens från regeln.

Annons

Sedan den 1 juli är det landets kommuner som tagit över det primära ansvaret för strandskyddet från länsstyrelsen. Thord Wannberg som är samhällsbyggnadschef på Nordanstigs kommun tror att detta kommer innebära att fler dispenser från strandskyddet utfärdas.

- Det är en fråga som politiskt har drivits under lång tid. Många politiker är mycket positiva till den här förändringen, men hur förändringen kommer ske i detalj får framtiden utvisa. Men det är klart att det kommer ge konsekvenser för att bygga strandnära. Det kommer bli något mer gynnsamt än tidigare.

Strandskyddet, som är en del av Miljöbalken, säger att det inte är tillåtet att exempelvis uppföra byggnader eller fälla träd närmare än 100 meter från strandlinjen. Den som vill göra sådana förändringar på sin mark måste först söka dispens hos kommunens plan- och byggnadsnämnd.

Enligt Per Nilsson på Naturvårdsverket får de flesta som ansöker om undantag dispens.

- Ungefär 95 procent av alla ansökningar beviljas. Men väldigt många strandskyddsdispenser rör sig om små grejer, man bygger till en altan eller renoverar bryggan. Så av de cirka 5 000 årliga dispenserna är det inte så många som är nya exploateringar. De finns också, men det är inte 5 000 stycken.

I den äldre lagstiftningen har strandskyddet gällt överallt. Men sedan 1 juli har kommunerna möjlighet att markera vissa områden där det kommer bli lättare att få dispens, detta med syftet att främja en landsbygdsutveckling.

Mer läsning

Annons