Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Final för musikkvällarna i Jättendals GT-gård

/
  • Ordförande Kjell Andersson sjöng avslutningslåten tillsammans med musikanter och publik. Foto: Leena Persson.
  • Therese från publiken sjöng tillsammans med OHappa. Foto: Leena Persson.
  • Olika sätt att njuta av musiken, några dansar och andra lyssnar. Foto: Jan-Erik Lärka.
  • De som kände för det dansade till dragspelsmusiken. Foto: Jan-Erik Lärka.

Torsdagens finalkväll lockade så många besökare att man fick ställa fram fler bord och stolar för att alla skulle kunna vara med på allsång och önska musik en så fin vårkväll som förra torsdagen.

Annons

Ordförande Kjell Andersson hälsade från MHF och IOGT-NTO, musikanter och publik välkommen till Godtemplargården, precis som vanligt.

Musikkvällen inleddes med hambon Algot och Beda av Pelle Schenell från Gnarp. Mats Forslin, samordnare av musikerna hade samlat en bra blandning av spelmän och kvinnor från olika håll, även utanför närområdet, såsom Njutånger och Bjuråker.

Det framfördes sånger av Björn & Benny och Cornelis Vreeswijk men även danslåtar, hambo, visor, egenupptecknade låtar och mycket mer. Dansanta par tog sig en svängom till musiken några gånger, så underhållning och behållning fanns det gott om.

Gök-Olle berättade egenupptecknade underfundiga historier och tänkvärdheter som fick många att töja på smilbanden rejält. Det är vissa förundrat att kunna tänka ut sådana klurigheter och åstadkomma en för publiken lagom avpassad knorr. Han kan därtill även få det att passa till musik i vissa stycken. Ibland kan man återupptäcka hans ordvändningar och komma på att det går tolka in mer, bara man funderar på orden. Det tillför en extra dimension till berättelsen som då blir så mycket mer än bara ord eller en vits.

På musikkvällarna i Jättendal kan den som vill, sjunga låtar och bli ackompanjerad, både med andra i allsång, eller själv, vid mikrofonen. Spontana sångare ur publiken framförde uppskattade sångnummer som varvades med allsång och historier och diverse underfundiga texter och berättelser. Formen uppskattas av många, eftersom det ger möjlighet till att få lyssna på flera musikstilar och få önskelåten uppspelad direkt.

Till vissa låtar passade flera på att sjunga tillsammans med både spelmän och andra i publiken. Allsång på det sättet ger en varm stämning där alla kan ge kvällen något extra. Under två och en halv timmes musik och sång kan alla bidra till lättsam och medryckande underhållning. Musikanterna fick en blombukett som uppskattning för musikkvällarna och sedan spelade och sjöng alla Glöm inte bort dina vänner som avslutning.

Jan-Erik Lärka

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons