Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare kritiska till rektorer

/

Turbulens kring skolsammanslagningarna och oklarhet rörande tjänster skapar oro bland lärarna, och nu riktas kritk mot rektorerna via en lista som satts samman av lärarlagen.

Annons

Rektorn vänder kappan efter vinden, är inte delaktig, har orimliga krav i förhållande till resurser, har förutbestämda uppfattningar om lärares förmåga och vågar inte ta beslut. Detta anser lärarna i Nordanstigs kommun, som satt samman en lista med drygt 50 punkter, varav 14 är positiva omdömen, resten sådant som bör förbättras. En berörd person kommenterar listan:

– Många känner sig påhoppade och helt värdelösa, men vågar inte säga ifrån av rädsla för att bli utan jobb.

Henrik Ling, lärare och kommunombud för Lärarnas Riksförbund, förstår att somliga inte känner sig uppskattade eller respekterade, men menar att man inte ska skylla allt på rektorerna:

– När Hassela och Bergsjö slogs samman blev det inte bra. När Backen och Centralskolan ska slås ihop finns fler som får flytta på sig. Det pågår förhandlingar om uppsägningar och ingen blir ju glad över det. Vi har nedskärningar som alla andra, man kan inte behålla all personal då skolor stängs. I vissa fall saknas behörighet. Facket ser ju hellre förflyttning än uppsägning och så tycker nog de flesta.

Angående listans negativa kommentarer påpekar Henrik Ling att det positiva sällan kommer fram och menar att listan är något av en önskelista:

– Medlemmarna i båda lärarfacken har diskuterat, varit tydliga och fört fram allt i ljuset. De har fått beskriva önskemål och förväntningar på ledarskapet i kommunen.

– Det finns en möjlighet att även vid medarbetarsamtal förklara hur och var man vill jobba, och om någon önskar så finns vi från facket med då lärare har diskussion med arbetsledare.

Flera av punkterna efterlyser mer stöd från rektor, bland annat anses att rektor oftare tar föräldrarnas än personalens parti, något Henrik Ling tror beror på att rektorn står mitt emellan:

– Rektorn är också ansvarig för eleverna, och får ibland gå in som medlare, det finns nog de som känner att rektorn tagit föräldrarnas sida och säkert föräldrar som känner tvärtom.

Verksamhetschef inom skola, förskola och kultur, Eva Fors, tycker det är tråkigt att innehållet i listan har läckt ut utanför verksamheten.

– Jag fick listan av de fackliga organisationerna den 20 april. Den ingår i ett arbete där vi bland annat analyserar och har en dialog om just ledarskapet. Arbetet syftar till att kompetensutveckla ledarskapet hos både rektorer och lärarlag. Även lärare är ju ledare för sina elever.

Målet, enligt Eva Fors, är att finna en tydlig struktur med klara rutiner, där man både analyserar, återkopplar och följer upp allt som kommer fram - iInte bara nu då skolor ska slås samman, utan även i framtiden. Listan som tagits fram blir ett av redskapen för att förbättra arbetsmiljön.

– Detta handlar om allas ledarskap. Det är viktigt att information är tydlig, att vi följer upp och bekräftar personal och att vi hittar en bra struktur för det pedagogiska ledarskapet där vi har en bra och fungerande verksamhet för alla, inte minst för eleverna.

– Vi lever i en föränderlig värld. Jag kan förstå att det finns rädsla och oro bland personalen, men ingen behöver befara att bli uppsagd för att man för fram sina åsikter. Snarare är det en möjlighet att påverka. Och alla har ju sin anställningstrygghet, det är oerhört viktigt att komma ihåg. Det är beklagligt att man valt att gå till media med den här listan istället för att komma till mig som ansvarig för utbildningsverksamheten.

Mer läsning

Annons