Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på diagnos

/
  • Anders Hammar har vänt sig till Patientskadenämnden efter att ha fått vänta 15 månader på att få en diagnos.

Anders Hammar har väntat i 15 månader för att få ett besked vilken sjukdom han lider av. Nu har han vänt sig till Patientskadenämnden då han anser at det är orimligt att en patient ska behöva vänta så länge.

Annons

– Nu har jag fått beskedet att det inte är något farligt jag lider av, jag kan inte dö av det. Men det har varit en oviss tid, säger Anders Hammar.

I oktober 2008 drabbades Anders Hammar av en stroke och lades in på Hudiksvalls sjukhus. Efter stroken började han plågas av magproblem.

– Problemen efter stroken var snabbt borta. Men magproblemen blev kvar. Jag mår ständigt illa, har lätt diarré och huvudvärk. I början hade jag även blodig avföring.

Han sökte hjälp hos Primärvärden i Harmånger och fick efter fyra månader en remiss till Hudiksvalls sjukhus. Där gjordes en grundlig genomgång av tarmarna men läkarna kunde inte konstatera vad felet berodde på. Ett halvår senare fick han remissen han länge bett om till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där brändes blodkärl som av någon anledning brustit.

– Jag tycker att det är orimligt att man ska behöva vänta så länge innan man får en remiss till ett annat sjukhus, säger Anders Hammar.

Det är vanligt att patienter hör av sig till Patientskadenämnden när de är missnöjda med något inom vården. Och Hudiksvalls sjukhus ser att de kan lära sig mycket genom att lyssna på patienterna.

– Vi kan inte utesluta at vi kan ha begått något fel när patienter är missnöjda. Därför är det bra att vi genom Patientnämnden kan föra en dialog och se vad vi kan förbättra. Det är en svår situation att vara sjuk och att vänta på en diagnos. Därför måste vi göra allt vi kan för att underlätta för patienten, säger Reidunn Wettermark.

Mer läsning

Annons