Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoherden i Gnarp som aldrig glöms

/
  • Lars Berglund berättade om prelaten i Gnarp som lever kvar i folks medvetande. Forskningen om hur han lyckades förena sin nazistiska åskådning med en neutral prästroll är intressant för forskningen.
  • Britta Selin, 81 år, från Gryttje minns när Ålander genomförde det stora massdopet av 21 skolbarn till den svenska statskyrkan i Gryttje skola. Året var 1942 mitt under brinnande världskrig.
  • Gunnar Bydell konfirmerades  av Ernst Ålander. Ålander blandade inte in sina politiska irrläror i undervisningen.Bydell var förstpå olyckplatsen 1945 när den taxiibil som Ålander färdades i krockade med tåget på jänvägsövergången i Ås.– Vi trodde kyrkoherden var död,

Minnet av kyrkoherde Ernst Ålander dör aldrig.

Han var 1900 - talets mest särpräglade personlighet alla kategorier i Gnarp.

Genom hela livet en uttalad nazist som bekände sig till den rasbiologiska läran.

– Det ignorerade Gnarpsborna för han var en utmärkt och generös präst, säger Britta Selin.

Annons

Hon var en av många som letat sig till S:t Eriksgården i sen lördagseftermiddag för att lyssna på Lars Berglund från Hälsinglands museum. Som barn satt han själv hemma i Gryttje och lyssnade spänt på sin pappa Werner Berglund när han berättade om "den kontroversielle kyrkoherden".

Det blev också rubriken på den första uppsats som han just publicerat om Gnarpsherden mellan åren 1922 - 1956.

– Jag är ute i grevens tid. Skaran som kan minnas egna möten med Ernst Ålander glesnar, reflektera Lars Bergslund.

Församlingsaftonen blev därför en guldgruva. Här satt flera seniorer som själva lyssnat på Ålanders kraftfulla stämma från predikstolen. Som konfirmerats av honom eller bara minns när de stött på sin kyrkoherde under hans ständiga och långa promenader genom byn.

Ernst Ålander var antisemit. Skyllde judarna för allt ont. Hyllade Adolf Hitler efter maktövertagandet 1933. Brevväxlade med marskalk Hermann Göring och försäkrade svenskarnas stöd. Den mörka listan kan göras hur lång som helst.

Men ändå. Ernst Ålanders ljusa sidor gjorde att Gnarpsborna fördrog honom. Även om den socialdemokratiske kommunalpolitikern Knut Palmquist i Gnarp utan framgång anmälde honom till ärkebiskopen.

Mer läsning

Annons