Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur i alla dess former

/
  • Petra Shara Stoor visade bland annat kroppsmålning på modellen Elena Gradin.
  • Liam Henriksson fick klappa ödlan som Håkan Pettersson hade med sig till Bergsjögården.
  • Jessica Söderlind och Elin Mattsson är intresserade av cosplay som är en östasiatisk popkultur.
  • Kulturdagen uppskattades av Björn Englund och Åsa Wassberg Englund från Farmens Ekovaror.
  • Petra Shara Stoor visade nya sätt att använda kvistar och kottar på.
  • Gullfinas från Trolska skogen kom och berättade om vad som händer i Trolska skogen i sommar.
  • Även bilintresserade hade en given plats på kulturdagen. Catrine Johansson visade upp sin Subaru.

Allt som kan rymmas inom begreppet kultur visades upp på lördagens premiär av Kulturgryning i Nordanstig.
– Vi har ett rikt och dynamiskt kulturliv här i Nordanstig, sa Kjell-Åke Hamrén, projektledare för Kulturbanken, när han invigningstalade.

Annons

Filmskapare, konstnärer, matproducenter, bilintresserade, teatermänniskor och hästintresserade fick chans att visa upp sina intressen under kulturdagen. Ormar, stora lerfat, handgjorda smycken och målade tavlor var bara en del av vad besökarna kunde ta del av på Bergsjögården under lördagen. Planerna på Kulturgryning växte fram när arrangörsgruppen diskuterade hur kommunens kulturliv skulle inventeras genom Kulturbankens projekt.

– Det här är en stor möjlighet att få visa upp sig och tala om att man finns här i Nordanstig, säger Petra Shara Stoor som kom med grundidén till Kulturgryning. Hon arbetar som maskör och makeup-artist och bor i Gränsfors. Under lördagen visade hon en fantasifull håruppsättning på modellen Elena Gradin. Många besökare samlades kring dem och följde nyfiket arbetet med bland annat kroppsmålning av Elena Gradin.

– Vi vill tvätta bort finkultur som begrepp, kultur ska vara något för alla. Och det finns så mycket som ryms inom kultur, säger Kristina Källström Gernes som har varit med och arrangerat kulturdagen.

Föreläsningar avlöste varandra på den stora scenen och dansuppvisningar turades om med uppmärksamheten. Jessica Söderlind och Elin Mattsson är båda två intresserade av cosplay. Och de väckte en hel del uppmärksamhet med sin klädsel och sina röda och blå peruker. Cosplay är en östasiatisk popkultur som innebär att man klär ut sig till olika karaktärer från bland annat japanska serier.

– Folk brukar titta lite extra på oss och många är nyfikna, säger Jessica Söderlind.

– Vi åker på olika konvent och träffar andra som har samma intresse. Men här i Bergsjö är det inte så många som är intresserade, säger Elin Mattsson.

Kulturgryning ska också vara en möjlighet för företagare att byta kontakter med varandra och ett tillfälle där nya samarbeten kan inledas.

Mer läsning

Annons