Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulan på kyrktornet gjordes i Gnarp

/
  • Njurunda kyrka uppfördes 1862, restaurerades på 1950-talet och är nu föremål för underhåll.
  • Kulan i toppen av tornet har en unik historia, som Lars Selin i Gnarp känner till mer om.
  • När kulan i somras togs ner och förgylldes på nytt, passade Lars Selin på att fotografera den.
  • – Det var ingen som kände till att farfar tillverkat den där kulan, säger Lars Selin, här med farfars Ford i bakgrunden.
  • – Jag hittade en platta inuti kulan, där farfars namn står, säger Lars Selin, som försökte fotografera namnskylten.

Lars Selin, barnbarn till Helmer Selin, gjorde nyligen en spännande upptäckt. Han tog en titt inuti guldkulan som brukar sitta på kyrktornet i Njurunda, när den tidigare i år togs ner för restaurering.

Annons

Otaliga är de kyrkor i landet som längst upp har ett kors eller en tupp, och ofta sitter dessa på en stor, gyllene kula. Några av oss har nog tittat upp mot torntoppen och tänkt: hur får man upp alla kors, kulor, tuppar och spiror ända dit upp?

En som vet är Lars Selin i Gnarp, och nyligen förklarade han det för killarna på Winther Bygg AB, som just nu håller på med restaureringsarbete på Njurunda kyrka. Längst upp på tornet sitter nämligen just en sådan där guldkula, och det är Lars Selins farfar, Helmer Selin, som en gång gjorde den.

– Jo, det var farfar, som tillsammans med sin bror Edvin, tillverkade kulan i smedjan i Gnarp. Det var på 1930-talet någon gång, och farfar hade just startat företaget.

Lars Selin åkte i somras till Sundsvall, där Winther Bygg hade plockat ner kulan och höll på att förgylla den. ( Winther Bygg är för övrigt samma företag som för två år sedan lade om taket på Gnarps kyrka .) Lars berättade då att det var hans farfar som var mannen bakom den gyllene sfären.

– Först trodde de nog inte på mig, men när vi började titta inuti kulan, såg vi att det satt en liten plåtskylt därinne, med farfars namn. Då förstod de ju att det var som jag sa – det var min farfar som handknackade den där kulan i sin smedja...

Men hur fick de upp den, ända dit upp i torntoppen, då den var klar?

– Vi pratade om det, och jag sa att de tog upp den i tornet och tog ut den genom fönster som finns däruppe. Men eftersom den är ungefär 1.30 i diameter var det inte möjligt att ta upp den i ett stycke. Den är gjord i fyra delar och så har den lötts ihop när den väl kom på plats.

Så de var däruppe och jobbade med den?

– Jo, de plockade bort fönstren och satte plankor på utsidan. Sedan kastade de lasso på kyrkan för att ta sig upp och sista 5-6 meterna klättrade de på repstegar.

– Tråkigt nog verkar det inte finnas någon dokumentation kring detta, eller hur kulan transporterats till Njurunda från Gnarp. Men jag fick veta att länsmuseet besökt kyrkan under restaureringen och dokumenterat en del.

Hur har du fått veta detta?

– Vi hade en släktträff för en tid sedan, och pratade om detta och annat, och vi kunde då konstatera att farfar och Edvin har satt sina spår i historien, och nu har jag ju sett beviset inne i den där kulan i alla fall...

Läs även om farfar Helmers Ford , som nu står i Lars Selins garage.

Mer läsning

Annons